Hopp til innhold
Kommentar

Kjernefamilien er døende – lenge leve familien!

Familier er så mangt. Det viktigste er at vi får velge selv.

Bergen pride parade 2018

Oslo Pride 2018 skal handle om skeive og mangfoldige familier. Ingen familie er som alle andres, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra Bergen Pride 2018.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Da jeg var liten snakket man om «skilsmissebarn» som et samfunnsproblem. Jeg husker at foreldrene til nabojenta skilte seg og hele nabolaget var bestyrtet. Hvordan skulle det gå med jenta nå?

Nabojenta ble et «nøkkelbarn». Det var det vi kalte barna som kom hjem til tomt hus etter skolen, den gangen. Det fremsto som noe av det aller mest tragiske et norsk barn kunne bli utsatt for, den gangen.

Min største drøm som liten, var å bli nøkkelbarn.

Da foreldrene i nabolaget snakket om nabojenta og om nøkkelbarn, hvisket de og hadde et tonefall dryppende av medlidenhet, ispedd en god dose forakt. Litt på samme måte som man snakket om «alenemødre» den gangen, og som mange snakker om «homofile foreldre» i dag.

Selv var jeg dritmisunnelig på nabojenta. Jeg hadde vel fylt åtte år og kunne ikke tenke meg noe bedre enn et par timers fri fra voksentyranniet hver dag etter skolen. Min største drøm som liten, var å bli nøkkelbarn.

Men foreldrene mine nektet plent å skille seg selv om jeg tryglet dem om det, støtt og stadig. Så det var først da jeg fylte tretti, fikk råd til min egen leilighet og slapp å bo i kollektiv, at drømmen endelig gikk i oppfyllelse.

Jeg elsker singellivet.

Siden har jeg ikke sluppet en kjeft innenfor dørene. I hvert fall ikke for å bo. Jeg elsker singellivet. Det kunne rett og slett ikke falle meg inn å gifte meg, bli samboer eller langt mindre få egne barn. Men det betyr ikke at jeg ikke har familie.

Min aller nærmeste familie er bare annerledes. Den består av nære venner jeg bruker mye tid med. Vi tar vare på hverandre, hjelper og støtter hverandre i alt av livets krumspring.

I dag er skilsmisse vanlig, selv om mor-far-barn fortsatt er idealet. Det er en norm og en forventning som styrer mye av livet for mange. Men som med idealer flest, kræsjer også kjernefamilien i møte med virkeligheten.

Ingen familier er som alle andres.

Familien er kanskje den samfunnsinstitusjonen som i størst grad har forandret seg de siste tiårene, ifølge Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi:

«I 1960 var samboerskap og enslig forsørgerskap marginale fenomener. I dag lever nordmenn i svært komplekse familiemønstre, som følge av egne preferanser, utsatt familieetablering og hyppigere samlivsbrudd.»

Disse nye familieformene er tema under Oslo Pride de neste to ukene. Leder i FRI, Ingvild Endestad, sier til Gaysir at:

«Når vi har valgt familie som tema for årets Pride, er det for å utfordre og utvide den tradisjonelle kjernefamilien og måten vi tenker familie på, sånn at begrepet rommer flere av oss»

Familier kan bestå av to kvinner med hund.

«Ingen familier er som alle andres, selv om vi kan få inntrykk av det», heter det i FRIs nye kampanje «En vei å gå».

Familier kan bestå av mor, far og barn, men også av bonusforeldre, to fedre med barn, single i fellesskap, to kvinner med hund, transpersoner med barn, tre foreldre, felleshusholdninger, bonussøsken, flere voksne i en kjærlighetsrelasjon, eller bare venner som den valgte familien og de som stiller opp.

Oslo Pride 2018 skal altså handle om skeive og mangfoldige familier, samtidig som stereotypien om den biologiske kjernefamilien problematiseres. For hva er det egentlig som konstituerer en familie i dag?

Mange av oss som lever i familier som bryter med normen og de gamle familieidealene, møter forventninger som ikke rommer det fantastiske mangfoldet virkeligheten byr på.

Det viktigste er muligheten til selv å få velge.

For de av oss som lever i andre familier, bidrar det til usynliggjøring. Uansett om familien din består av én eller flere, om den er med eller uten barn eller om den er vennegjengen, skal du møtes med respekt.

Gjennom å utfordre, utvide og diskutere familiebegrepet i Norge i dag, tror jeg samfunnet kan bli bedre for alle. Det finnes ikke bare ett fasitsvar på hvordan vi skal leve i kjærlighet og samhold.

Mulighetene er mange, men den viktigste er muligheten til selv å få velge og bli respektert for valget man har tatt.

Kjernefamilien er kanskje døende, men lenge leve familien!

Følg NRK debatt på Facebook