Hopp til innhold

Ok, gutta. Vi må tørre å snakke om kroppsidealer.

Det er på tide vi lar oss inspirere av jentene.

Gutt med manualer

Forventninger om å prestere over normalen, få en utdannelse som lander deg en toppjobb og ha en veltrent kropp, er idealer de fleste gutter har kjent på. Når vi ikke oppnår disse idealene, ender vi opp med dårlig selvbilde, skriver kronikkforfatteren. (Illustrasjonsfoto)

Foto: POPROTSKIY ALEXEY

Utenfor drev jeg med idrett, politikk, festet med venner og dro på sjekker’n med gutta. Innvendig fordømte jeg meg selv. Jeg gav inntrykk av at jeg var selvsikker og glad – sannheten var det motsatte.

Jeg var min egen verste samtalepartner.

«Det er fint og flott med ambisjoner, men du er ikke god nok». «Trynet ditt er full av skavanker». «Folk kommer til å avsløre at du ikke er flink».

Mange gutter vil nødig innrømme at man har sagt dette til seg selv mens man stirret inn i speilet. Vi vil gjerne droppe praten. Den er skamfull. Psykisk helse, kroppspress, spiseforstyrrelser – og alt imellom. Tabuer som unge har satt på dagsorden. Dessverre så er det få gutter som prater om det.

Når NRK arrangerer en debatt om influencere og kroppspress så handler debatten om plastisk kirurgi og bloggere som påvirker unge jenter. Gutta sitter på sidelinja.

Samtidig som dette skjer, så øker tallet av unge menn med spiseforstyrrelser.

Det er kanskje en guttegreie å ikke ville snakke høyt om disse temaene. Vi skal liksom ikke innta offerrollen – bare innfri. Usikkerhet er for tapere og middelmådighet en dødssynd.

Men problemet er reelt. Forventninger om å være ambisiøs, prestere over normalen, få en utdannelse som lander deg en toppjobb og ha definerte muskler, er idealer de fleste gutter har kjent på. Når vi ikke oppnår disse idealene, ender vi opp med dårlig selvbilde og dårlig selvtillit. Det er en ond sirkel.

Det er kanskje en guttegreie å ikke ville snakke høyt om disse temaene.

Vi påvirkes daglig av artikler, bilder og filmer om hvordan den perfekte mannen skal være. Massemediene dytter informasjon om treningsrutiner, suksess og proteinshakes inn på mobilen. Sixpacker og perfekte kropper florerer på sosiale medier og andre kanaler, og det skal godt gjøres å ikke bli påvirket av det.

Der mange unge jenter tenker på å ta fillers, tenker mange unge gutter på å ta anabole steroider. Der noen unge jenter tenker på å ta barbiedop, tenker noen unge gutter på å starte ekstreme trening- og kostholdsregimer. Der noen unge jenter vil legge seg under kniven for å få en finere kropp, tenker mange unge gutter på å gjøre nøyaktig det samme.

Trening- og kostholdsblogger har flere artikkelserier rettet mot unge menn. Nettsidene er fullt opp med artikler som «hvordan få sixpack på 12 uker» og «10 dager til sixpack med proff-tips». Videre markedsfører treningsstudioer, massemedia og andre kanaler superkropper som om det var det mest naturlige i verden.

Ifølge idrettsforsker Solfrid Bratland-Sanda er kroppsidealet for gutter om definerte muskler og lite underhudsfett nærmest uoppnåelig. Forskning viser at det bare er ytterst få, med spesielle gener, som har slike kropper uten doping eller ekstreme metoder. Når disse forventningene fortsetter å bli dyrket av massemedier, treningsstudioer og andre, så legger man opp til at vanlige unge menn møter veggen.

Blogger og markedsføring som dette må konfronteres. Hvis det kommer en motreaksjon, så kan vi normalisere det normale. Det er forskjell på å trene og være sunn, og det å gjennomføre ekstreme metoder i forsøket på et uoppnåelig ideal.

Samfunnets forventninger til menn er ikke bare å se bra ut, men det er også å være vellykket. Selv om vi har kommet langt i likestillingen så er det fortsatt en forventning om at det er mannen skal tjene mest og være den bærende forsørgeren i familien. Klarer man ikke det, så er man en taper. Dette er et mønster vi må ut av hvis vi skal fremover i likestillingen.

Vi må la oss inspirere av damene som har løftet debatten.

Jeg tror ikke dette fikses av politiske løsninger alene. Vi gutta må først og fremst ta bladet fra munnen og våge å diskutere temaer som er tabu. Vi må la oss inspirere av damene som har løftet debatten og gjøre den til vår egen.

Veldig mye er godt i Norge, men vi har en jobb foran oss. Selv om jeg og mange andre har brutt oss selv ned tidligere, så er det lys i enden av tunellen. Jeg lever et lykkelig liv, jeg har en god familie og stor omgangskrets med venner. Det er overhodet ikke synd på meg. Likevel så hadde det vært greit å kunne snakke høyt om at livet er kjipt og man sliter litt med selvtilliten, uten å føle skam.

Derfor inviterer jeg flere til å snakke. Vi må løfte debatten og vise at kroppspress og forventningspress gjelder begge kjønn.

Jeg tar den kampen med glede.

SE Debatten: Om influensere og kroppspress:

Ulrikke Falch og Ingunn Solheim i Debatten 8.mars

Skuespiller Ulrikke Falch (t.v) var en av de medvirkende i Debattens sending om kroppspress og bloggere. Her sammen med programleder Ingunn Solheim.

Følg NRK Debatt på Facebook