Hopp til innhold

Hørte skuddene fra Utøya i over 40 minutter før Breivik-pågripelsen

SAL 250 (NRK.no): Anders Behring Breivik ble oppfattet som en behersket skytter av den første politibetjenten som kom til kaien på landsiden under Utøya-massakren.

Terrorangrepet Utøya

FØRST I UTVIKA: Den første politpatruljen fra Nordre Buskerud på Utvika 22. juli i fjor. Situasjonen var fortsatt svært uoversiktlig, og politifolkene valgte å vente på beredskapstroppen før de reiste over. I ettertid har de fått kritikk for denne avgjørelsen.

Foto: Jan Bjerkeli

Fredag vitnet politibetjenten ved Hønefoss politistasjon som var med den første enheten som kom til landsiden ved Utvika etter meldingene om skyting på Utøya.

Han varslet også Beredskapstroppen i Oslo.

Mens han stod på landsiden og prøvde å skaffe båter til Delta, så 31-åringen tydelig at mennesker ble skutt på Utøya

– Jeg ser ikke gjerningsmannen, men ser at en person på Sørspissen blir skutt og faller ganske kraftig over ende i vannet. Jeg ser også vannsprut etter kuleanslag i vannet, forteller han i retten.

Frivillig: Vil ha svar på 60 spørsmål fra politiet

Var på landsiden 40 minutter før pågripelsen

Av tjenesterelaterte årsaker ønsker ikke politiet at media skal gå ut med identiteten til politimannen.

Dette har NRK valgt å rette seg etter.

Vitnet var sammen med en annen politimann på politistasjonen da de første meldingene om skyting på Utøya kom klokken 17.26 eller 17.27.

Vitnet reiste sammen med kollegaen fra Hønefoss politistasjon klokka 17.33.

Som første politipatrulje var de på plass i Utvika klokken 17.52 den fredagen i juli i fjor. Breivik ble pågrepet på Utøya i overkant av 40 minutter etterpå, om lag klokken 18.35.

Allerede før patruljen kom til Utvika, gjorde politifolkene seg klare tanker om at det var en sammenheng mellom eksplosjonen i Oslo og skytingen på Utøya.

Etter kort tid tok de to på seg verneutstyr og hentet ut våpen. De kjørte deretter i en sivil politibil til fergeleiet på landsiden der båten MS Thorbjørn vanligvis ligger.

– Vi blir en forpatrulje, hvor hensikten er under alle omstendigheter å komme seg fortest mulig ut der ting foregår, men også å få oversikt.

ABB_pågrepet Utøya_BRUK

Breivik ble pågrepet én time og 20 minutter etter at han gikk i land på Utøya. Da hadde han avfyrt minst 110 dødelige skudd.

– Skytteren var rolig og behersket

Vitnet (31) meldte fra på sambandet hver gang han hørte skudd og hvor mange skudd det var.

– Det var en rolig skuddtakt. Det ga meg inntrykk av at skytteren var rolig og behersket. Det ene håndvåpenet hørtes veldig kraftig ut, fortalte betjenten i retten.

Til tross for omfanget, trodde politimannen allerede da at det var én gjerningsmann på øya.

–Jeg kan ha hørt to ulike typer våpen, men de ble ikke avfyrt parallelt, noe som fikk meg til å resonnere i den retningen.

Han var mer bekymret for kapasiteten til denne ene personen, i lys av bombeeksplosjonen og det faktum at gjerningsmannen var iført politiuniform.

Tidlig oppfattet vitnet Utvika kai som altfor eksponert og dårlig egnet som mottakssted for skadde og som oppmøtested for Beredskapstroppen

– Det er fri sikt over til øya. Det gjaldt også for ambulanser, så jeg ber om oppmøtested på veien bak oss. Der var det ikke dekning, men i alle fall skjul.

Vitnet vet ikke hvorfor oppmøtested ble endret til Storøya, som var en tre kilometer lang omvei.

Video «Delta» ankommer Utøya

Beredskapstroppen ankommer Utøya. Politimannen (31) som fredag vitnet i Oslo tingrett varslet beredskapstroppen om massakren, og var blant de aller første som ankom Utvika kai på landsiden.

– Jeg var alene

Den 31 år gamle politibetjenten og partneren hans har måttet tåle en del kritikk for at de ikke kom seg over til øya og fikk stoppet Breivik.

Først 33 minutter etter at de to ankom området tok politiets første betjenter fra beredskapstroppen seg i land på Utøya fra en sivil båt.

Vitnet fikk fredag spørsmål fra aktor Svein Holden om han noen gang vurderte å dra ut til Utøya selv.

– På det tidspunktet var jeg alene. Jeg hadde ikke kontroll på partneren min, vi hadde ikke forbindelse på sambandet, forklarte vitnet.

– Min eneste tanke da er å få «servet» båter til Beredskapstroppen. jeg tenkte ikke tanken engang på å benytte meg av en båt i den situasjonen, la politimannen til.

Han påpekte også at de ikke fant noen båter i området som de kunne bruke til å ta seg over fjorden med.

– Det er umulig for meg å si at «ja, vi hadde gjort det», dersom det hadde vært en tilgjengelig båt. Men vi hadde nok vurdert det da, sa vitnet.

Dere passerte Utvika camping på veien. Så dere noen båter der?, ville bistandsadvokat Siv Hallgren vite.

– Jeg var aldri der nede, og var heller ikke kjent i området. Det var også vanskelig å se over til området på grunn av vegetasjonen. Området var ikke en del av mine vurderinger i den fasen, svarte politivitnet fra Nordre Buskerud politidistrikt.

– Ble ikke varslet om båt

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spurte vitnet om han visste at det var mulig å få tak i en båt 300 meter unna, i Utvika.

I politiets egen evaluering av innsatsen den 22. juli, kom det fram at en privatperson hadde ringt politiet og tilbudt dem å bruke båten sin.

–Jeg var ikke kjent med den opplysningen da, svarte vitnet.

– Prøve du å sjekke det ut, ville Larsen vite.

– Jeg hadde en del annet å gjøre også, så jeg satte arbeidskraften inn på det som angikk aksjonen der og da.

Video Vil ha svar på 60 spørsmål til politiet

Båtfører Bjørn Kasper Ilaug krever svar på 60 spørsmål om politiets innsats på Utøya 22. juli.

Ikke med i utrykningsenheten

Verken vitnet eller kollegaen hans er til vanlig en del av den spesielt våpentrente utrykningsenheten i Nordre Buskerud politidistrikt, men de hadde den 22. juli med seg både pistol og maskinpistoler til området.

Fra politiets egen evaluering kommer det fram at de hadde fått beskjed om å komme seg til stedet og rapportere tilbake hva de kunne observere.

Politiet ville vite mer om skytingen enn det de fikk inn fra alle nødtelefonene fra Utøya.

Politimannen som vitnet før pausen fredag, fikk spørsmål på spørsmål om politiets responstid fra bistandsadvokatene mot slutten av sitt vitnemål.

Fagdommer og administrator i saken, Wenche Arntzen brøt til slutt inn.

– Retten ikke har tid til å diskutere alternative hendelsesforløp, ettersom dette vil bli belyst av 22. juli-kommisjonen, sa Arntzen og bad retten ta pause.

Politiet saumfarer strendene på Utøya

Politiet saumfarer strendene på Utøya 22. juli.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.