Hopp til innhold

Blir ikke kvitt kreftstoff i maten

Maten vår inneholder like mye av det kreftfremkallende stoffet akrylamid som tidligere. Dette til tross for at produsenter og myndigheter har lagt ned mye arbeid for å redusere innholdet.

Brød

Brød kan inneholde mye akrylamid.

Foto: Scanpix

I dag møtes forskere og matvareprodusenter for å snakke om hva som må gjøres med akrylamid-problematikken. For problemene er mange, sier bedriftsrådgiver i NHO, Steinar Høie:

- Man oppfordrer jo folk til å spise grovt brød. Det som gjør at et brød er grovt, er at man bruker sammalt mel. Det triste er at jo mer sammalt hvete man bruker i et brød, jo mer akrylamid får man i brødet, sier han.

Akrylamid finnes nemlig i en rekke matvarer. Spesielt utsatt for å danne akrylamid er:

  • Potetgull
  • Brød
  • Kjeks
  • Knekkebrød
  • Corn flakes
  • Stekte poteter
  • Kaffe

Tobakksrøyk er en av de største kildene til akrylamid, men mennesker kan også få i seg stoffet gjennom arbeidsmiljø og drikkevann.

Stoffet dannes i produktene når de blir utsatt for temperaturer over 120 grader.

Hvorvidt akrylamid kan føre til kreft var tidligere et omstridt tema. Men nå viser forskingsresultater en klar sammenheng, sier Hans Blom, som er seniorforsker ved Matforsk.

- Livmorskreft, underlivskreft og tarmkreft - sistnevnte spesielt blant kvinner – kan kobles opp mot akrylamid. Danskene påviste også at stoffet har en sammenheng med brystkreft på både kvinner og menn, sier Blom.

Mattilsynet regner med at 40 nordmenn årlig får kreft på grunn av akrylamid.

Etterlyser lovverk

Matvareprodusentene og styresmaktene jobber med å redusere innholdet i maten, men det er en vanskelig oppgave, sier Høie:

- Dette kan gjøre store utslag på kvaliteten på produktene. Da snakker vi både om smak, konsistens og også farge på produktene, sier han.

Hans Blom ved Matforsk, trur også at teknologien for å få ned akrylamidinnholdet er dyr for mange, og at en avventr internasjonal lovgiving:

- Jeg tror at alle venter på USA. Når de kommer med sitt lovverk neste år, vil Europa raskt følge etter, sier Blom.

Les også: Stekt mat øker faren for kreft

AKTUELT NÅ