Hopp til innhold

Flerkulturelle tar oftere abort

Flerkulturelle kvinner tar oftere abort enn etnisk norske kvinner. Og de avbryter svangerskapet av andre grunner.

Innvandrerkvinner
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Mange av innvandrerfamiliene er avhengige av to inntekter, og kan ikke ha så mange barn som de tradisjonelt har hatt i deres kultur.

Det sier Randi Stokke Johnsen, som har jobbet på Amathea-senteret i 20 år. Senteret veileder gravide som er usikre på om de skal beholde barnet.

Video: Ønsker å redusere antall barn.

Video nsps_upload_2009_1_26_22_55_36_311.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Andre grunner

En undersøkelse gjennomført i Oslo viser at kvinner med flerkulturell bakgrunn velger å ta abort oftere enn etnisk norske kvinner.

De har også andre grunner til å avbryte svangerskapet enn sine etnisk norske medsøstre.

Professor i medisin ved Universitetet i Oslo, Anne Eskild, forklarer forskjellen:

- Etnisk norske kvinner velger ofte abort for å utsette sin første fødsel. Blant en del innvandrergrupper brukes abort til å redusere antall barn, sier Eskild.

11 prosent av flyktninger og 7,5 prosent av kvinner med innvandrerbakgrunn velger abort. Tallet for norsk-etniske kvinner er 6 prosent. Likvel føder kvinner med utenlandsk bakgrunn flere barn. Men her er det endringer:

Tilpasser seg

- Forskning fra Norge og mange andre land tyder på at 2. generasjons innvandrere tilpasser seg det reproduksjonsmønsteret som er i det landet de kommer til. 1. generasjonsinnvandrerne tar med seg fødselsmønsteret i landet de kommer fra, sier Eskild.

Det er flere grunner til at kvinner med flerkulturell bakgrunn oftere velger abort enn etnisk norske kvinner. Men forskerne trekker spesielt fram ett poeng:

- En av grunnene er i hvert fall at innvandrere og flyktninger oftere blir gravid, sier Anne Eskild.

- Men hvorfor folk tar abort, vet vi veldig lite om.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger