Hopp til innhold

Mexico-turist hjem med influensa

Det er påvist et tilfelle av influensa A ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Laboratoriesenteret, St. Olavs Hospital
Foto: Tor Aage Hansen

Sykehuset kan imidlertid ikke bekrefte at det dreier seg om samme type av svineinfluensaen som har spredt seg i Mexico. Prøven blir nå analysert.

Gunnar Bovim

Sykehusdirektør Gunnar Bovim intervjues av NRK.

Foto: Tor Aage Hansen

- Jeg kan bekrefte at en av de prøvene vi har analysert med tanke på den såkalte svineinfluensaen, har slått ut på influensa A-typen, som er en undergruppe av influensavirusene. Dette er ikke ensbetydende med at det er den samme som har spredt seg i Mexico, sier Bovim til NRK.

Prøven skal analyseres videre ved Folkehelseinstituttet og svaret ventes å komme i morgen, søndag.

Tre uker i USA

Personen som er smittet er en kvinne i slutten av 20-årene. Hun kom hjem fra USA og Mexico lørdag for en uke siden. Et par dager senere fikk hun symptomer på lettere influensa. Torsdag ble det tatt blodprøver som ble sendt til St. Olavs Hospital.

Kvinnen har ikke vært pasient ved sykehuset, men tok kontakt med sin fastlege da hun ble syk mandag.

- Kvinnen er i god form og har hatt milde symptomer. Dermed får hun heller ingen spesiell behandling nå, for man skal ikke ha behandling når man ikke har alvorlige symptomer, sier kommuneoverlege Helge Garåsen til NRK.

Kvinnen som er smittet har oppholdt seg tre uker i USA og var innom Mexico på turen hjem til Norge. Det var fire personer i reisefølget.

- Den nærmeste personen vet vi at ikke er syk, og så vil vi undersøke også de andre. Det gis ingen forebyggende behandling til dem. Det skal eventuelt gis innen 48 timer fra de får symptomer, opplyser Garåsen.

Utelukker ikke svineinfluensa

Influensa A er en sykdom som sprer seg ved såkalt dråpesmitte. Det tar vanligvis et par døgn før man får symptomer etter smitte. Ved St. Olavs Hospital har man analysert rundt 10 prøver de siste ukene, men dette er den første som har slått positivt ut på Influensa A.

Influensatypen er en av flere undergrupper med influensaer som oppfører seg og smitter forskjellig. Den såkalte svineinfluensaen er en av disse undergruppene, og det er også vanlig influensa.

Teoretisk kan dette være et tilfelle av vanlig influensa, men det får man ikke svar på før prøven er analysert.

- Det ligger foreløpig ingen dramatikk i dette. I og med at influensa A er et sekkebegrep, må vi forvente at det til enhver tid er folk med influensa A. I vinter har det for eksempel vært flere tilfeller av influensa A, når den vanlige influensaen herjer, men det blir en annen oppmerksomhet rundt det nå i og med at svineinfluensaen har spredt seg, og den verste influensasesongen er over.

Kvinnen befinner seg hjemme og blir fulgt opp av sin egen fastlege. Legen har snakket med henne senest i dag.

Norden rammet

Fredag ble det første tilfellet av svineinfluensa påvist i Norden da en danske testet positivt.

Les også: Danske smittet av svineinfluensa

Lørdag ble det registrert et tilfelle av svineinfluensa i Toscana i Italia. En mann i 50 -årene er smittet etter å ha vært i Mexico.

Les også: Italia rammet av svineinfluensa

AKTUELT NÅ