Hopp til innhold

Vil svare velgerne på digital spørretime

I morgen skal en norsk statsråd for første gang holde en digital spørretime via nett-tjenesten Twitter. Her vil Bård Vegar Solhjell svare direkte på brukernes uredigerte spørsmål.

Bård Vegar Solhjell

Sist onsdag svarte Kunnskapsministeren på spørsmål i Stortingets spørretime. Nå stiller han til digital spørretime på Twitter.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) skal bruke mikroblogg-nettstedet til å møte velgere og kritikere. De som stiller spørsmål på Solhjells profil på Twitter vil få svar på direkten mellom klokken 14:00 til 15:00 onsdag, gjennom korte meldinger som ministeren skriver på nettstedet.

Som et torgmøte

Solhjell vil at veien mellom folk og politikere skal være enkel og kort.

Twitter

Bård Vegar Solhjells twitter-side

Foto: Fra nettsiden Twitter

- Sosiale medier kan gjøre det lettere. Jeg vil forsøke å la folk få stille meg spørsmål live og uredigert om politikk slik det er i Stortingets spontanspørretime eller på et torgmøte i en valgkamp, skriver Solhjell på sin blogg.

Kunnskapsministeren sier han tar i mot spørsmål på Twitter om politikk, kunnskap og andre seriøse spørsmål. Han tar forbehold mot å svare dersom det vil kreve for mye plass, eller at han ikke kan svare på spørsmålet.

NRKBETA: Oppfordrer journalister til å bruke Twitter på jobb

Twitter er et nettsamfunn og en mikrobloggingstjeneste hvor brukerene sender og leser meldinger på maksimalt 140 tegn.

Den digitale spørretimen kan følges på hans hjemmeside via en Twitterfeed, eller ved å følge med på Solhjells profil på Twitter . Kunnskapsministeren vil svare på spørsmål som sendes inn etter klokken 13 på onsdag.

Spent før eksperimentet

Dette vil ligne nettavisenes nettmøter. Men noe av forskjeller her er at Solhjell styrer debatten selv. I tillegg vil brukere samtidig kunne rette på svarene til kunnskapministeren, komme med tilleggsopplysninger og stille oppfølgingsspørsmål.

- Dette er et eksperiment. Jeg vet ikke helt hvordan det vil gå, og om jeg vil få mange eller få spørsmål, skriver Solhjell.

- Dersom den digitale spørretimen blir en fiasko blir det kanskje den siste jeg har. Dersom vi får det til skal jeg gjøre det igjen.

LES OGSÅ: Hadia Tajik er personlig på nettet

Vil se mer av dette
Bård Vegar Solhjell

Kunnskapsministeren får skryt for sin bruk av sosiale nettmedier.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Jeg tror dette er noe slike private nettmøter er noe vil vil se mere av i årets valgkamp, sier spesialrådgiver Jakob Skåltveit i kommunikasjonsbyrået Gambit H & K til Nrk.

- Fordelen med et nettmøte på de sosiale nettstedene er at her gis velgerne muligheten til å møte politikere der de selv ønsker det. De som finner Solhjell interessant og er på Twitter kan kommunisere med ham. Han treffer en mer interessant målgruppe enn i en stor avis, sier Skåltveit.

Skåltveit mener at ulempene med et Twitter-møte er at ikke når ut til de store gruppene. Politikeren snakker kun til dem som har vist interesse og oppsøkt nettsiden.

- I de klassiske nettmøtene i avisene eksponeres alle leserne for personen. Mens her må brukerne ta et aktivt valg om å møte ham, legger Skåltveit til.

Lytter til velgerne

Skåltveit mener at Bård Vegar Solhjell er en av de dyktigte i norsk politikk til å bruke sosiale medier.

- Han er ikke en av dem som bare skryter av alt han gjør, sier Skåltveit.

- Han begynte tidlig med sosiale medier, og har tenkt gjennom hvordan han bruker det før han legger ting ut. En del andre som har kommet til i det siste gjør det kun for ikke å bli kritisert for å være fraværende fra sosiale medier.

Ikke megafon

- Solhjell bruker ikke nettsamfunnene til bare å spre informasjon med en megafon. Han lytter til velgerne. Det er noe av det viktigste med sosiale medier. Dermed finner han ut hva velgerne bryr seg om, og velgerne kan være med å sette politisk dagsorden, legger pr-eksperten til.

Skåltveit mener dette fører til at velgerne får medbestemmelsesrett.

LES OGSÅ: - Obamas nettmøte er historisk

AKTUELT NÅ