Hopp til innhold

- Scientologikirken bryter med egen ideologi

Geir Isene har vært medlem av Scientologikirken i 25 år og har nådd det høyeste spiritiuelle nivået. Nå melder han seg ut i protest mot måten organisasjonen drives på.

Geir Isene

Geir Isene har valgt å bryte med Scientologikirken.

Foto: NRK

Geir Isene taler til scientologer
Foto: Privat
Geir Isene
Foto: Privat
Geir Isene
Foto: Privat

– Ideologien er fremdeles helt rett for meg og jeg vil fortsette å praktisere den, men utenfor kirken. Jeg mener at kirken bryter med ideologien. Jeg ser brudd på alminnelig høflighet og undertrykkende virksomhet mot medlemmer, eks-medlemmer og kritikere, sier Isene, som er ukens lørdagsgjest i Lørdagsrevyen.

Se innslaget i NETT-TV.

Til topps i scientologi

Geir Isene er den eneste nordmann som har nådd det øverste spirituelle nivået innenfor scientologi, OT VIII (Operating Thetan, journ. anm.).

Det er svært sjelden at høystående medlemmer velger å melde seg ut og fremføre offentlig kritikk mot Scientologikirken.

– Det er veldig som et tankepoliti. Ingen får lov til å tenke og mene det de vil, de er hundre prosent under overvåkning hele tiden og det minner i grunn veldig om romanen «1984» av George Orwell. Det er verst på toppen, så blir det litt bedre jo lenger ned i rekkene man kommer, sier Isene.

Isene har vært medlem siden 1984 og har tatt en mengde kurs og har drevet med terapi og holdt foredrag over hele verden.

Han har møtt topplederen David Miscavige og som et medlem helt i toppen har han også vært på flere konferanser ombord på MV Freewind, et amerikansk cruiseskip eid av scientologikirken, som kun tar imot kjendisscientologer og toppmedlemmer.

Føler seg utsatt for bakvaskelser

Geir Isene er 44 år, er gift og far til tre barn. Kona meldte seg også ut på samme tidspunkt.

Nå hevder Isene at Scientologikirken i Oslo kjører en bakvaskelseskampanje for å diskreditere ham, og at vennene hans innenfor kirken har fått et ultimatum:

– Bryt all kontakten med Geir eller ta følgene; hvis Geir blir erklært undertrykkende, så blir du også erklært som en undertrykkende person. Da må du kastes ut av Scientologikirken. Det er bannlysing vi snakker om, vi snakker om det den katolske kirke drev med på 1600-tallet, sier Isene.

Han sier at et tjuetalls venner nå har kuttet all kontakt, og at hans eldste sønn ikke lenger får lov å leke med en av sønnene i en annen familie som tilhører Scientologikirken.

– Sønnen min har spurt meg hvorfor det er slik. Da må jeg bare svare han at dette er konsekvensen når vi går ut av kirken. Han ser opp på meg og sier: «Men pappa, dette er jo slemt».

– En beslutning som bør holdes utenfor offentligheten

Scientologikirken vil ikke la seg intervjue på tv, og pressetalsmann Matthias Fosse insisterer på at intervjuet skal gjøres via e-post.

De skriver:

«Det er ikke kirkens praksis å debattere et tidligere medlems beslutning om å forlate Scientologi på nasjonal TV. Det er en privat beslutning og i våre øyne burde det forbli det.»

De skriver videre at enhver negativitet Geir Isene har opplevd er direkte forårsaket av hans egen oppførsel.

Scientologikirken vil ikke bekrefte at de har bedt andre medlemmer kutte ut kontakt med Geir Isene, men avviser det heller ikke når vi spør direkte.

Kirkens pressetalsmann svarer at det er naturlig at medlemmer støter fra seg de som melder seg ut, det de kaller undertrykkende personer.

Geir Isene sier at reaksjonen er som han hadde forventet.

– Det er et enormt apparat som settes i sving som er ganske paranoid i forhold til kritikk.

– Som du selv har vært en del av?

– Som jeg selv har vært en del av, ja.

– Og nå får du smake din egen medisin?

– Ja, nå får jeg dette her midt i trynet igjen.

– Ingen suksess uten scientologi

44-åringen driver et IT-firma med 58 ansatte i flere land. Han har suksess nå, men startet som en sjenert tenåring.

Til tross for at han bryter med kirken, mener han at scientologi har gitt ham et bedre liv.

– Jeg vil si at uten scientologi hadde ikke jeg kunnet ha vært her jeg er nå. Jeg hadde ikke hatt muligheten til å stå foran andre, holde foredrag og drive et selskap. Jeg var helt fastlåst i min egen nerdeverden før jeg oppdaget scientologi sent i tenårene.

Ironisk nok skulle det til slutt bli topplederen for Scientologikirken, David Miscavige, som gjorde at at Geir Isene valgte å bryte med bevegelsen.

I sommer sto flere høyt betrodde scientologer fram i amerikanske medier med påstander om at Miscavige bruker vold og psykisk tortur.

Scientologikirken har dementert påstandene på det kraftigste, og
Geir Isene var i lenge i tvil, men til slutt valgte han å tro på påstandene og melde seg ut.

Geir Isenes begrunnelse for å forlate Scientologikirken (ekstern lenke)

Men han slutter aldri å tro på ideologien. På stueveggen hjemme henger det et sett leveregler forfattet av scientologiens grunnlegger, L. Ron Hubbard:

«Your self-determinism and your honour are more important than your immediate life»

– Med andre ord er det er viktigere å stå for det du virkelig mener, enn at du får masse trøbbel i livet for ikke å følge «parti-linja». Stå for det du mener og gjør det du mener er rett. Dette er det viktigste for meg, sier Isene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger