Hopp til innhold

Litauere pågrepet i storaksjon mot tyveribande

Politiet mistenker de to for å være sentrale i en tyveribande som skal ha brutt seg inn i en lang rekke boliger på Østlandet nattestid.

Video nsps_upload_2009_10_15_10_39_45_3984.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Her pågriper politiet en av litauerne som er mistenkt for å stå bak en rekke villainnbrudd på Østlandet. Foto: Henrik Myhr Nielsen, NRK.

Fire politidistrikter har samarbeidet i lengre tid i et målrettet arbeid mot et litauisk kriminelt miljø, som ifølge politiet har herjet Østlandet i en lengre periode.

NRK var tilstede da to menn, begge litauiske statsborgere, ble pågrepet av politiet i en stjålet bil på Romsås i Oslo ved 0530-tiden i morges.

Boliginnbrudd nattestid

Politiet mistenker disse to personene for å være svært sentrale i en tyveribande. De skal ha stått bak en lang rekke innbrudd i privatboliger nattestid.

Kjell Johan Abrahamsen

Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

- Vi har jobbet målrettet mot dette litauiske miljøet, og vi mente at tiden var rett for en pågripelse, og vi er veldig godt fornøyde med aksjonen, sier Kjell Johan Abrahamsen ved Vestfold politidistrikt til NRK.

Pågripelsene er en del av opprullingen av et godt organisert miljø, opplyser politiet, som mener det er sannsynlig at det blir flere pågripelser i aksjonen.

Politiet har i tillegg aksjonert i Drammen i formiddag. Politiet troppet opp på to adresser, og de tror at den ene adressen er oppsamlingssted for lagring og omsetning av tjuvgods.

- God kontroll over miljøet

Politiet fikk ikke tak i noen av de navngitte litauerne de var på utkikk etter, men gjorde beslag i en rekke gjenstander, og noe av det er allerede bekreftet som tjuvgods.

Det dreier seg om dyrt snekkerverktøy, sykler, datamaskiner, hageredskaper og andre verdigjenstander.

De mistenkte skal ha operert på hele det sentrale østlandsområdet i perioden fra månedsskiftet juli/august og fram til i dag. Politiet mener at de har god kontroll over miljøet de nå aksjonerer mot.

Kraftig økning i boliginnbrudd

Politidistriktene i Asker og Bærum, Telemark, Søndre Buskerud og Vestfold har samarbeidet om denne aksjonen.

Aksjonen kommer som en følge av at det har vært en kraftig økning i innbrudd i villaer og leiligheter på Østlandet de siste par årene. Bare i Oslo økte antall villainnbrudd med 200 prosent fra 2007 til 2008.

- Vi har grunn til å tro at det dreier seg om et nyere fenomen av organiserte kriminelle grupper fra Øst-Europa, som observerer husene i forkant og går inn der de tror de vil finne verdier. Disse er langt mer profesjonelle enn det vi har sett tidligere, sa politiinspektør Knut Erik Huseby i Politidirektoratet til Dagbladet tidligere i år.

- Høy grad av profesjonalitet

Politidirektoratet skriver i sin siste halvårsrapport at det er indikasjoner på at en betydelig andel av grove tyveri fra villa begås av omreisende kriminelle.

- Gjerningspersoner som peker seg ut er litauere, albanere, rumenere og chilenere. De grove tyveriene bærer preg av raid, de er godt organisert og utføres med høy grad av profesjonalitet, skriver de, og fortsetter:

- Tyvegods som borttas blir fraktet ut av landet og dette kan tyde på at gjennomføringen av tyveriene er bestillingsverk. Gjerningspersonene etterlater seg få spor, og det er derfor vanskelig å knytte personer til aktuelle straffesaker om de ikke tas i gjerningsøyeblikket. Antall pågrepne personer fra disse landene gjenspeiler derfor ikke reelt omfang av denne type kriminell virksomhet.

Les også: Kraftig økning i villainnbrudd

Les også: Bryter seg inn mens folk sover

Les også: Innbrudd fem netter på rad

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger