Hopp til innhold

– Vi streiker sålenge det er nødvendig

– Streiken er på ingen måte over i Nordland, og opptrappingen vil bli større over helga. Det sier Line Tollefsen i Fagforbundet i Nordland.

Streikevakter foran rådhuset i Bodø

Streiken er på ingen måte over i fylket. Fagforbundet lover en større opptrapping av streiken til uka, hvis ikke partene blir enig.

Foto: Knut Haarvik / NRK

– Vi håper det løser seg snart. Det er viktige arbeidsplasser som er rammet, og hvis ikke regjeringen kommer med et nytt forslag den nærmeste tiden, vil det bli et folkekrav, sier nestleder i Fagforbundet i Nordland, Line Tollefsen.

Fagforbundet mangler fortsatt et nytt tilbud i lønnsforhandlingene. Tollefsen gjør seg tydelig på at streiken kan vare i en god stund til hvis ikke partene blir enig.

– Vi har ennå ikke fått noe nytt tilbud, og vi er villig til å holde på så lenge som det er nødvendig. Det må vi for å få et godt tilbud.

Tror på bedre lønnstilbud

ÅN

Nestleder i Fagforbundet i Nordland, Line Tollefsen.

Foto: Linda Storholm / Avisa Nordland

Fristen fra riksmeglingsmannen er på fire uker for å finne en løsning. Så lenge tror ikke Tollefsen partene må vente for å komme til enighet.

– Jeg håper ikke det. Men vi er langt ifra hverandre på hva vi mener er en rimelig lønn å ha, og vi kan ikke godta at lønnen er så dårlig, sier Tollefsen.

Så langt er deler av fagforbundets medlemmer tatt ut i streik. Nestlederen er klar på at mange flere vil bli tatt ut i midten av neste uke, hvis ikke et nytt og bedre tilbud kommer på bordet.

– Vi har ganske mange ansatte å ta av, så opptrappingen kan bli mye større. Da vil det ramme skoler og barnehager, men slik får det bare bli, avslutter Line Tollefsen.

Frykter konkurransen fra det private næringsliv

Unios streikeleder i Bodø, Robin Johnsen, savner også et nytt tilbud fra regjeringen. Han frykter skillen mellom det offentlige og det private næringsliv, kan bli stor.

Robin Johnsen i politiets fellesforbund

Unios streikeleder i Bodø, Robin Johnsen.

Foto: NRK

– Fortsetter utviklinga som den er i dag, vil vi miste våre beste ansatte til det private næringslivet, for de betaler mye bedre. Det er en farlig utvikling, sier han.

Johnsen ønsker å sikre en god økonomisk framtid for sine medlemmer.

– Vårt mål er å få til gode lønnsvilkår til våre offentlige ansatte. Vi skjønner at lønnsøkningen kan bli mindre når det er dårlige år rent økonomisk i Norge, men slik er ikke tilfellet. Det går godt med norsk næringsliv, og da bør vi følge det private næringsliv sine lønnsøkninger, sier Johnsen.

Markering på onsdag

Robert Johnsen sier det er planlagt med en opptrapping av streiken etter pinse.

– Vi har planer om å markere oss i Bodø på onsdag for å vise våre meninger. Mer enn det kan jeg ikke si akkurat nå, avslutter Johnsen til NRK.

I går varslet Fagforbundet at de fra og med tirsdag vil ta ut ytterligere 15 000 medlemmer i streik. Da vil det være 24.200 LO-medlemmer som streiker. Mot midten av uken vil det totalt sett nærmere 50.000 organiserte delta i protesten mot arbeidsgiverne i stat og kommune. I dag varslet Unio at rundt 7300 nye Unio-medlemmer i stat og kommune tas ut i streik fra onsdag 30. mai.

Streikevakt

Streikevakter i Bodø.

Foto: Knut Haarvik / NRK