Hopp til innhold

– Det nordiske samarbeidet har aldri vært tettere

Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre tar i dag i mot ni nordiske ministre i Bodø. Det er et bevis på at samarbeidet er tettere enn noen gang, mener de to.

Se intervjuet med Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre

Se intervjuet med Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre

Søndag og mandag er samtlige ni nordiske forsvars- og utenriksministere samlet i Bodø for å diskutere samarbeid.

– Det at vi har en nordisk familie samlet her i Bodø er litt historisk. Det er første gang vi følger opp ønsket om nært samarbeid om utenriks- forsvars og sikkerhetspolitikk i en sånn krets, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.no.

– Har aldri vært tettere

Forsvarsminister Eide som søndag hadde med sine nordiske kollegaer på omvisning i flymuseet i Bodø, mener møtet viser en helt konkret utvikling i det nordiske samarbeidet.

– Samarbeidet om forsvars- og sikkerhetspolitikk har aldri vært så tett som det er nå, sier han til NRK.no.

Han viser til flere konkrete eksempler.

– Vi har store omfattende materielle prosjekter hvor vi utvikler felles militært utstyr, blant annet verdens mest avanserte artilleri, sier forsvarsministeren.

– I tillegg har vi øvelser på ukentlig basis mellom våre forsvarsmakter.

(artikkelen fortsetter under)

Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og Karin Enström

Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og Sveriges forsvarsminister Karin Enström var samlet på flymuseet i Bodø.

Foto: NRK

– Ingen ny allianse

De nordiske landene har ulik sikkerhetspolitisk forankring. Sverige og Finland står utenfor NATO. Norge og Island er ikke med i EU.

Espen Barth Eide sier at toppmøtet handler om mer samarbeid og ikke om en ny nordisk allianse.

– Dette er ikke en allianse. Noen av oss er alliert i NATO, mens andre har sin primære tilknytning til EU. Men jeg vil si at det nordiske samarbeidet er en forsterkning av begge organisasjoner, sier han.

Mye arbeid gjenstår

Møtet i Bodø holdes tre år etter at Thorvald Stoltenberg lanserte 13 tiltak for felles nordisk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Det gjorde han på oppdrag fra de nordiske ministrene.

Men fortsatt gjenstår det mye arbeid før disse tiltakene er realisert. Imidlertid mener utenriksminister Støre at de har kommet langt de siste tre årene.

– Vi har gjennomført omtrent halvparten av tiltakene, sier Støre som gir et konkret eksempel.

– I dag besøker vi hovedredningssentralen og da kan vi vise frem hvordan «Barents Watch» fungerer. Det er et elektronisk system for å overvåke havområdene.