Hopp til innhold

– Kan bli ilagt innreiseforbud til hele Schengen-området

Familien Delic som ble sendt ut av landet i går etter å ha bodd i Norge i 11 år, kan bli ilagt innreiseforbud til hele Schengenområdet.

Familien Delic.

Det er Veronas foreldre som i så fall blir ilagt et slikt forbud.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det skriver Dagbladet.

Damir Delic, Ana Kvakic og døtrene Verona (8) og Aurora (1 måned) har bodd på Rjukan i Tinn kommune siden 2003, og begge barna er født i Norge. De fikk først avslag fra UDI. Det ble anket og behandlet tre ganger i klageinstansen til UDI, UNE. Det skjedde i 2005, 2007 og 2010. Deretter tapte de i to rettsinstanser, der det ble konstatert at behovet for beskyttelse ikke er til stede.

Torsdag denne uken kom politiet, og familien på Rjukan ble sendt til utlendingsinternatet Trandum. Det ligger nord for Oslo Lufthavn, og er for utlendinger som har fått endelig avslag på søknader om opphold i Norge.

Fredag satt de på flyet til Veronas foreldres hjemland, Bosnia, og fredag ettermiddag var de framme i Sarajevo.

– Familien kan bli ilagt innreiseforbud

Åtte år gamle Verona er et av de rundt 450 asylbarna som har bodd lenge i Norge, som uttransporteres. Debatten om de 450 barna som bor på asylmottak, men som har fått beskjed om at de må forlate landet, har preget norsk politikk den siste uka.

– Familien kan bli ilagt innreiseforbud til hele Schengenområdet ettersom de har oppholdt seg ulovlig i Norge etter å ha fått avslag på oppholdstillatelse, sier politioverbetjent Magne Løvø som leder Balkan-avdelingen ved Politiets utlendingsenhet (PU) til avisa.

Utvisningsavdelingen i UDI tar den endelige avgjørelsen knyttet til innreiseforbud til Schengen. En slik utvisning kan vare fra et til fem år, men i enkelte tilfeller kan innreiseforbudet være permanent.

Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI vet ikke hvorvidt familien Delic har fått innreiseforbud til hele Schengenområdet allerede, eller om dette fortsatt er til behandling.

Påklage utvisning

Saken om familien Delic har skapt sterke reaksjoner, både politisk og i lokalmiljøet. I går sa ordføreren i Tinn kommune Steinar Bergsland til NRK.no at kommunen ikke kan gjøre noe for familien på fire.

– Det er kun igjen én mulighet og det er en omgjøringsbegjæring. Det er ikke noe kommunen kan gjøre, det er kun familien selv, eller deres advokat som kan fremme.

Familiens advokat, Håkon Bodahl-Johansen, sier til Dagbladet at han på vegne av familien, vil påklage vedtaket om utvisning.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark