Hopp til innhold

Påstand om fengsel i halvannet år

Aktor mener at det er bevist at den tiltalte enken etter lege Roger Gundersen må dømmes for å ha hjulpet han med å ta livet sitt.

Fridtjof Feydt og Petter Sødahl

Advokat Fridtjof Feydt og aktor Petter Sødahl i Nordre Vestfold tingrett.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Enken til Roger Gundersen står tiltalt for medvirkning til at ektemannen satte en overdose heroin slik at han døde.

Roger Gundersen skal selv ha kjøpt heroinen som tok livet av ham, men det var hans kone som i følge tiltalen torsdag 3. september 2009 satte kanylen i hans venstre arm og holdt sprøyta, mens han selv trykket på stempelet som førte den dødelige heroinen inn i kroppen hans.

Aktor, statsadvokat Petter Sødahl, mener det i retten er bevist at kvinnen hjalp mannen sin slik at han døde.

– Det sentrale spørsmålet for retten må bli om hun må dømmes for det, sa Sødahl i retten.

Han la fram ulike dokumenter som blant annet var hentet fra avdødes datamaskin. Det ene var skrevet til hans advokat den dagen han døde. I brevet, som etter det som er kjent kun lå på datamaskinen, beskrev den avdøde legen blant annet ulike forhold rundt arv dersom han døde. Han skrev av han og hans kone levde i en «russisk rullett» hvor alt kunne skje.

I brevet som var stillet til advokaten, skrev han også at han ville at kona skulle bo i deres felles bolig, dersom han døde og ikke hun.

I sin prosedyre sa aktor at det var bevist gjennom kvinnens egen forklaring at hun hjalp han med å sette en sprøyte slik at han døde. Han la dessuten vekt på at kvinnen hadde endret forklaring i forhold til hva hun hadde sagt i når hun forklarte seg for politiet og i fengslingsmøte.

– Dette får jeg ikke til å stemme

I sin forklaring i retten sa den tiltalte kvinnen at mannen hennes hadde truet henne med en hagle for å få henne til å hjelpe han. Han hadde, i følge kvinnen, sagt at han ville ta livet av dem begge dersom han ikke fikk hjelp.

Aktor mente det ikke var bevist at dette var riktig. Han bestred aldri avdødes eget ønske om å ikke leve lenger, men mente kona hadde en mulighet til å rømme etter at hun var truet fordi mannen la bort våpenet. Hun hadde heller aldri, på noe tidspunkt, snakket om trusselen med de rundt seg eller de som kom til stedet da legen døde.

– Dette får jeg ikke til å stemme, sa Sødahl. Han sa at kvinnens forklaringer i retten bar preg av å påberope seg nødverge, som i så fall kan føre til at hun ikke kan dømmes.

La ned påstand om lavere straff

Aktor hadde ikke funnet at norsk rett hadde behandlet noe tilsvarende saken og at det derfor er liten eller ingen rettspraksis på området.

Han la likevel fram en dom fra et annet sted i Norge, og leste fra dommen der en ung mann var dømt for å ha kjøpt tabletter til sin venninne som hun skulle bruke å ta sitt eget liv mens de var i Nederland.

Retten la den gang til grunn hvilken praksis nederlenderne fulgte i en slik sak. Handlingen er ikke tilsvarende den som har skjedd i legens hjem i Borre, men har likhetstrekk som det kan være mulig å bruke som sammenligning for retten, forklarte Sødahl.

Aktor la derfor ned påstand om lavere straff det som ble gitt i dommen han viste til.

Oppreisning

Advokat Fridtjof Feydt representerer den avdødes tre barn som krever erstatning etter dødsfallet. Da han la fram sine påstander i retten torsdag ettermiddag, mente han at barna må tilkjennes en oppreisning på 175 000 kroner til hver av dem.

Feydt mente også at enken må fradømmes sin arverett og miste retten til å sitte i uskiftet bo.

Enken erkjenner ikke straffeskyld.

Forsvarerne holder sine prosedyrer senere torsdag.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark