Hopp til innhold

Livsviktig fedmetilbud kan forsvinne

Ett av de få sykehustilbudene om livsstilsendring til sykelig overvektige kan forsvinne. Sykehusene satser nå mer og mer på fedmeoperasjoner og mindre på «gammeldags» slanking.

Per Engstrand

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus sier behandlinga av sykelig overvektige vil bli redusert neste år.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

De fleste sykehus i Norge har ikke et eget «slanketilbud» til sykelig overvektige, men satser heller på fedmeoperasjoner.

Sørlandet sykehus er ett av få sykehus som har et tilbud til pasienter som ikke vil legge seg under kniven. Men nå vurderer sykehusledelsen om dette tilbudet skal legges ned.

Sykehuset har opprettet ei arbeidsgruppe som ser på tilbudet, og skal ta en avgjørelse før jul.

– Vårt fagmiljø skal utrede saken og se på alle sider ved den, både hva forskningen sier, hva vi mister ved å legge ned tjenesten og hvordan dette vil ramme pasienten. Alt dette skal utredes av faggruppen, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

I 2012 begynte også Sørlandet sykehus med fedmekirurgi. Dette tilbudet skal ikke legges ned. Det er tilbudet til de som velger å gå ned i vekt uten operasjon – gjennom livsstilsendring – som trolig vil forsvinne.

Skal flyttes ut i kommunene

Ifølge Engstrand er det tre grunner til at rehabiliteringstilbudet blir vurdert.

Den ene er at Samhandlingsreformen tilsier at flere tjenester skal ut i kommunene. Den andre er at det blir langt dyrere for sykehuset å behandle disse pasientene etter nyttår fordi en del av den statlige finansieringen for denne pasientgruppen endres. Den tredje er at det ikke er godt nok faglig grunnlag for å fortsette behandlinga på sykehus for pasienter som ikke har tilleggssykdommer, ifølge Engstrand.

– Men skal du være ærlig, så har vel økonomien mye å si her?

– Det er helt klart, og det er også ei føring som er lagt fra Helsedirektoratet, i og med at de tar bort en god del av inntekten. Det er et signal om at man ikke lenger skal drive med denne typen rehabilitering på sykehus og at kommunene bør bli i stand til å overta denne behandlingen. Så økonomien er en viktig driver her, det er helt riktig.

– Men takstene endres jo stadig. Kan man behandle pasienter ut fra hva man får penger for?

– Her har departementet endret kriteriene for våre inntekter. Når inntektene våre dermed blir mindre for denne pasientgruppa, oppfatter vi det som et signal om at dette er behandling som kommunene kan drive. Dette er nok en bevisst bruk av et økonomisk virkemiddel, sier Engstrand.

– Ikke et økonomisk virkemiddel

– Det er feil. Dette er ikke et insentiv fra myndighetene om å gjøre noe med tilbudet på sykehuset, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Leena Kiviluoto.

Hun sier det ikke ligger noen føringer for sykehuset om at dette er et tilbud som skal flyttes ut i kommunene.

– Det høres fornuftig ut det han sier, men det stemmer ikke. Vi har ikke kompetanse til å vurdere hva som skal behandles på sykehus, det er det helseforetakene selv som må vurdere, sier Kiviluoto.

Mindre penger for gruppetilbud

Hun sier reglene for hvor mye penger helseforetakene får for å behandle sykelig overvektige har vært de samme siden 2009. Men hun tror registreringa av tilbudet for overvektige nå er i ferd med å bli endret på Sørlandet sykehus, og at man derfor kommer til å få mindre inntekter.

Det ligger i inntektssystemet at kostbare behandlinger, som større operasjoner, gir større inntekter enn rimeligere behandling. Behandlinga av sykelig overvektige skjer hovedsakelig i grupper og sykehuset får derfor ingen ekstrainntekter for dette tilbudet. Sykehuset må dermed finansiere hele behandlinga selv.

Likevel skal ikke dette styre behandlinga av pasienter, sier avdelingsdirektøren.

– Det står spesifikt i regelverket at finansieringa ikke skal styre behandlinga. Det betyr i praksis at helseforetakene ikke skal prioritere behandling ut fra hvilke tjenester de får penger for, sier Kiviluoto.

Ikke noe annet tilbud i dag

Per i dag har ikke kommunene bygd opp noen tjeneste som kan ta imot de sykelig overvektige pasientene. Engstrand tror løsninga blir at flere kommuner går sammen om å etablere et tilbud til sykelig overvektige.

For tilbudet på sykehuset vil uansett bli redusert.

– Sørlandet sykehus er det eneste foretaket i Helse Sør-Øst som har hatt et tilbud om rehabilitering til sykelig overvektige som ikke skal ha kirurgisk behandling. Nå blir kriteriene mye strengere i forhold til hvilke pasienter vi tar inn, slik at vi totalt sett kommer til å behandle færre pasienter.

– Kan sykehuset legge ned dette tilbudet før det finnes et tilsvarende tilbud i kommunene?

– Vi vil jo fortsatt behandle de aller dårligste pasientene, som for eksempel pasienter med tilleggssykdommer som sukkersyke og pustebesvær. Disse blir tatt hånd om av andre spesialavdelinger.

– Vi må også sørge for at pasienter som trenger vurdering før og oppfølging etter kirurgi fortsatt får det, eventuelt i kommunen, så noe av denne overgangen vil ta noe tid, men dialogen med kommunene skal komme raskt i gang, sier Engstrand.

Han sier sykehuset må gå i dialog med kommunene for at man sammen kan finne gode løsninger for pasientene.

– De må være med å finne ei god løsning som pasienten ikke taper på. Men man skal ikke bare overføre nåværende tjeneste til kommunen. Den skal endres og den skal ikke være så avansert som den som har vært i spesialisthelsetjenesten på sykehuset. For det har vist seg at det ikke er nødvendig og at det ikke er noe pasienten tjener vesentlig på.

– En katastrofe

– Det ville vært en katastrofe dersom tilbudet til de med sykelig overvekt blir lagt ned ved Sørlandet sykehus.

Jøran Hjelmesæth

Jøran Hjelmesæth regnes som en av Norges fremste eksperter innen fedmebehandling.

Foto: Line Jacobsen/Sykehuset Vestfold

– Fagfolkene der er noen av de flinkeste i Norge og har jobbet med dette i mange år. Dette er ikke bra for de sykelig overvektige, sier overlege dr.med. Jøran Hjelmesæth.

Han er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og forsker mye på livsstilsbehandling og fedmekirurgi.

– Sykelig overvekt hører til i spesialisthelsetjenesten og bør bli der, mener jeg. Internasjonal forskning viser at man trenger kunnskapsrike personer i slik behandling, og man kan ikke flytte dette ut i kommunene nå.

Tror ikke kommunene kan overta

Han er klar på at folk som er overvektige eller lider av fedme bør få hjelp i sin hjemkommune gjennom Frisklivsentraler, men sier dette er et tilbud til alle som sliter med overvekt.

Han er klar på at sykelig overvektige fortsatt bør tilbys utredning og behandling på sykehus, selv om de i tillegg kan få hjelp i kommunen.

– Jeg har hørt argumentene før, men er helt uenig. Det finnes ingen forskning som viser at kommuner kan takle dette alene. Fagmiljøet på Sørlandet sykehus har opplevd nedleggingsspøkelset gang på gang. Jeg synes synd på dem, sier Hjelmesæth.

Han er kritisk til at Sørlandet sykehus vurderer å bare tilby fedmekirurgi og oppfølging av disse pasientene, og at pasienter som vil slanke seg gjennom livsstilsendring kan bli stående uten tilbud.

– Kirurgi er ingen magisk kur. Det hjelper folk å endre spiseatferd, fordi de ikke kan spise like mye, men man må snakke om livsstilsendring. Dette er trist, det er synd, det er leit, sier Hjelmesæth.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %