Hopp til innhold

Statens strålevern følger atomisbryter langs norskekysten

Statens strålevern følger i disse dager den russiske atomisbryteren «Rossiya», når den seiler norskekysten. – Skulle det skje noe, så er det greit å være oppdatert, sier strålevernet.

Rossiya

Rossiya er den eldste av de russiske atomisbryterne som ennå er i drift. Den har to reaktorer på totalt 342 MW og et mannskap på cirka 150.

Foto: VLADIMIR CHISTYAKOV / AP

Ifølge Statens strålevern er atomisbryteren på veg fra Finskebukta i Finland til Murmansk.

Rossiya er den eldste av de russiske atomisbryterne som ennå er i drift. Den ble ferdigbygget i 1985 og er eid av Atomflot i Russland.

Passerer flere skip

Fire- fem til ti skip med enten atomavfall eller atomreaktorer passerer norskekysten hvert år.

Seniorrådgiver ved Statens strålevern, Inger Margrethe H. Eikelmann, forteller at de følger atomisbryteren langs norskekysten i samarbeid med Kystverket.

– I tillegg hadde vi kontakt med våre danske kollegaer før den kom inn i norsk farvann.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Lekkasje på atomisbryter

VIDEO: I mai i fjor oppsto det en lekkasje om bord i den atomdrevne atomisbryteren «Taimyr», som var ute på havet mellom Novaja Semlja og det russiske fastlandet.

Oppdatert i tilfelle

Hun forteller at de alltid følger skip med atomreaktorer når de seiler langs norskekysten.

– Det er viktig for oss på grunn av at de er atomdrevne. Skulle det skje noe, så er det greit å være oppdatert, sier Eikelmann.

Hun forteller at det er flere passeringer med de store atomisbryterne langs norskekysten nå enn tidligere.

– Det er fordi at de om vinteren er i Finskebukta utenfor St. Petersburg om vinteren og bidrar med isrydding der, sier hun.

Lekkasje i 2011

I mai i fjor oppsto det en lekkasje om bord i den atomdrevne atomisbryteren «Taimyr», som var ute på havet mellom Novaja Semlja og det russiske fastlandet.

Det var nedkjølingssystemet på båten som lekket radioaktiv kjølevæske. Russiske myndigheter hevdet at isbryteren ikke utgjorde en fare for hverken mannskapet eller miljøet.

Likevel ble atomreaktoren om bord i «Taimyr» stengt ned før skipet kom til land i Murmansk som ligger rundt 25 mil fra Kirkenes.

Passerer Troms og Finnmark

Den siste registrerte posisjonen til Rossiya var for cirka 9 timer siden, da den passerte Lofoten.

Den er forventet å ankomme Murmansk i Russland seint tirsdags kveld eller onsdag.

Den har to reaktorer på totalt 342 MW og et mannskap på cirka 150. Den skal være 150 meter lang og 30 meter bred, og ha et bruttotonn på 20646.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark