Hopp til innhold

Nå blir «Kamaro» slept inn til Tromsø

Lørdag formiddag fikk Kystvakten igjen satt slep på fiskebåten «Kamaro» som slet seg under en dramatisk redningsaksjon fredag.

Kamaro under slep

Her er «Kamaro» under slep lørdag formiddag.

Foto: Kystvakten

– På morgenen i dag fikk vi satt mannskap fra «KV Barentshav» om bord i båten, og like før klokka ti hadde vi fått «Kamaro» under slep igjen, forklarer Jan Hugo Lassesen, vaktsjef hos Kystvakten til NRK.

I løpet av natten hadde fiskebåten fra Selje i Sogn og Fjordane drevet rundt 14 nautiske mil fra nordsiden av Sørøya utenfor Hammerfest og inn i Lopphavet.

«Kamaro» og mannskapet på 14 ble tatt under slep av Kystvakten ved Bjørnøya onsdag, etter at båten fikk motorhavari.

Disse bildene er filmet av Kystvakten selv mens kystvaktskipet KV Harstad forsøker å redde autolinebåten Kamaro i svært høye bølger ute i Barentshavet.

Se videoen fra da «Kamaro» ble slept av Kystvakten i full storm.

Bølger på 15 meter

Det var full storm og bølger opp mot ti meter da båten ble tatt under slep.

Fredag meldte «KV Harstad» som slepte autolinebåten fra om at slepet var i ferd med å ryke.

Været i området hadde da forverret seg, og i bølger opp mot 15 meter, måtte det settes i gang en redningsaksjon rundt 20 nautiske mil fra kysten.

Redningsaksjon

Her reddes en fra mannskapet opp fra sjøen.

Foto: Kystvakten

Måtte hoppe over bord

De 14 om bord måtte hoppe over bord en og en for å heises opp i redningshelikopteret. Årsaken var at det ble for farlig å prøve å plukke dem opp fra dekket på skipet i de store bølgene.

– Det er en tøff opplevelse å hoppe i havet i så store bølger, fortalte Espen Vikavoll (18) fra Surnadal etter redningsaksjonen.

Da to mann sto igjen på «Kamaro», røk slepetauet til Kystvaktskipet. Likevel bel alle 14 reddet, og tatt inn til Hammerfest.

Reddet fra 15 meter høye bølger

Tre fra mannskapet trygt framme i Hammerfest.

Foto: Allan Klo / NRK

Vinden har løyet

Nå skal båten slepes inn til Tromsø. Kystvakten vil ta den første delen, men etter hvert vil sivile aktører ta over.

Lassesen forteller at vinden i området har løyet til mellom 10 og 13 meter i sekundet, men at det fremdeles er en del sjø.

– Men det gikk veldig greit å få den på slep igjen. Det var en rutinemessig operasjon fra Kystvakten sin side, sier han.

Kamaro 2

I bølger opp mot 15 meter, slepte Kystvakten autolinebåten «Kamaro»

Foto: Kystvakta