Hopp til innhold

KrF kritiserer de rødgrønnes håndtering av Kina

Hans Olav Syversen (KrF) går langt i å kritisere den forrige regjeringens behandling av Norges forhold til kinesiske myndigheter etter dokuentnavsløringene i Dagens Næringsliv. Utenriksminister Børge Brende mener Stoltenberg håndterte spørsmålet bra.

Hans Olav Syversen

– Man åpenbart gått utrolig langt for å blidgjøre kinesiske myndigheter, sier parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen.

Foto: ODD NAUSTDAL /KRF

Forholdet mellom Kina og Norge har vært på frysepunktet etter at Nobels Fredspris gikk til menneskerettsaktivisten Liu Xiabo.

Avsløringene i Dagens Næringsliv i dag tyder på at den rødgrønne regjeringen vurderte å bryte med verdier for å forbedre forholdet til landet, mener parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen.

– Virkeligheten overgår fantasien

– Virkeligheten overgår noen ganger det man trodde var mulig. Man kan ha forståelse for at en del personer er veldig opptatt av å få et godt forhold til Kina på alle plan, inkludert på det politiske. Men dersom den informasjonen Dagens Næringsliv legger fram stemmer, har man gått over én grense, sier parlamentarisk leder for Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen.

Han er sterk i troen på at opplysningene som kommer fram i Dagens Næringsliv, om teksten det skal ha blitt jobbet med i ett og et halvt år, stemmer.

– Jeg regner med at det er gode kilder for det som står i avisen i dag. På et visst nivå har man åpenbart gått utrolig langt for å blidgjøre kinesiske myndigheter, sier han.

Ifølge Dagens Næringsliv inneholder disse dokumentetene formuleringer som Kina ville tolke som en norsk innrømmelse av at det var galt å gi Liu Xiabo fredsprisen.

Brende: – Nødvendig med tillitt

I tillegg inneholder tekstene «en forståelse av at Norge ville jobbe for å unngå at en kinesisk dissident igjen fikk fredsprisen», og en forståelse av at «dersom Liu Xiabo skulle bli sluppet fri, skulle han ikke få reise til Norge for å motta prisen». Nå er de hemmelige dokumentene plassert i Riksarkivet, skriver avisen.

At daværende statsminister, Jens Stoltenberg, skrinla dette dokumentet, syns Syversen er bra.

– Jeg er overrasket, og tilsvarende glad for at statsministeren til syvende og sist satte ned foten.

Også Børge Brende inntrykk er at den tidligere statsminister Jens Stoltenberg har hatt en fornuftig tilnærming til situasjonen.

– Jeg kjenner naturlig nok ikke de interne diskusjonene i den forrige regjeringen. Men det er nødvendig med et langsiktig og tillitsskapende arbeid som tar utgangspunkt i at både Kina og Norge har interesse av at forholdet normaliseres. Dette er et komplekst arbeid og vi må være forberedt på at dette vil ta tid, sier Brende.

Legge Xiaobo bak seg

Selv om dokumentet ikke ble noe av, advarer Syversen den sittende regjeringen fra å ta liknende grep.

– Man viser ingen som helst styrke overfor Kina ved å kaste sine prinsipper over bord og gå i knestående overfor kinesiske myndighteer. Det vil bli sett på som svakhet, og det tror jeg ikke gagner vårt forhold til Kina på sikt, sier han.

Syversen var en av representantene fra Kristelig Folkeparti som møtte Dalai Lama under sitt besøk i Oslo i mai, og mener det er viktig å «ikke legge seg flat for kinesiske myndigheter».

For å forbedre forholdet til Kina, er politikerne nødt til å legge fredsprisutgivelsen til Liu Xiaobo bak seg, mener han.

– Det eneste mulige er å arbeide fra dag til dag med de utfordrningene vi har. Nå ser vi at økonomi og samarbeid på den fronten går rimelig bra. Man får legge den perioden bak oss så langt det er mulig, men det kan ikke skje ved at Norge skal bli totalt prinsippløs. Det vil jeg advare sterkt mot.

Randi Ness, kontaktperson for Jens Stoltenberg, skriver i en sms til NRK at «Jens har ikke anledning til å kommentere saken».

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, som nominerte Liu Xiabo til fredsprisen, «henviser til UD når det gjelder spørsmål om Norges relasjoner til andre land».

SISTE NYTT

Siste nytt