Det er onsdag påvist radioaktivt jod i drikkevannet i Tokyo, etter ulykkene ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi.
Myndighetene ber innbyggerne i byen om ikke å la små barn drikke vann fra springen, og at vannet heller ikke brukes i morsmelkerstatninger.
I en av vannprøvene er det målt 210 becquerel per kilo, som overskrider grenseverdiene.
- LES OGSÅ: Radioaktivt drikkevann i kranene
Det anses ikke som trygt for spedbarn å få i seg vann med over 100 becquerel per kilo/liter. For voksne går grensen ved 300 becquerel per kilo/liter vann.
– Det er vanlig at grensene er strengere for spedbarn, siden barn er mer strålingssensitive enn voksne, forklarer seksjonssjef Astrid Liland i Statens strålevern til NRK.
- SE GRAFIKK: Naturkatstrofen i Japan, dag for dag
Strenge grenser
Grenseverdiene tar hensyn til at personer ofte får i seg flere typer mat og drikke med høye becquerel-verdier samtidig. Altså at man ikke bare drikker vann, men også gjerne grønnsaker og andre matvarer.
– Grenseverdiene for mat er satt svært strengt, og det er viktig, sier Liland.
- LES OGSÅ: Høge strålingsverdiar målte i sjøen
En voksen person skal kunne spise mat og drikke vann som er målt til opptil 300 becquerel hver dag, uten å få skader.
– Hvis du derimot inntar mat med høyere becquerelnivå, øker faren for kreft og grå stær, forklarer Liland.
- LES OGSÅ: Dette gjør strålingen med kroppen
Én gang skal ikke være farlig
FNs generelle anbefalinger om grenseverdier for bequerel er på linje med Japans, men strengere enn EUs.
– Hvis du én gang i løpet av livet drikker vann som kan måles til 500 becquerel, skal det ikke være noen helsefare. Det blir farlig først ved daglig inntak over lengre tid, forklarer Liland.
- LES OGSÅ: Alvorlig stråling i japansk mat
Det er nettopp derfor japanske myndigheter har innført omsetningsrestriksjoner for grønnsaker fra områder ved Fukushima Daiichi-kraftverket, opplyser hun.
Arbeidere og eksperter ved kjernekraftverket jobber fortsatt med å få kontroll på situasjonen, og risikerer å bli utsatt for sterk stråling i prosessen.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ: – Kommer til å være et problem i flere tiår
(Saken fortsetter under bildet)
Stråling i dagliglivet
Statens strålevern påpeker at vi alle utsettes for stråledoser også til vanlig.
Den normale bakgrunnsstrålingen får vi fra kosmisk stråling, radioaktive stoffer i naturen og i matvarer. Vi får omtrent én millisievert per år fra naturlige isotoper i menneskekroppen. I tillegg får vi stråling fra radon, som kan variere, opplyser strålevernet på sine nettsider.
- LES OGSÅ: – Mer stråling i Oslo enn i Tokyo
Vi får også stråledoser ved å reise med vanlig rutefly mellom kontinenter og når vi tar røntgenbilder eller CT-bilder på sykehuse, men dette er ikke farlige doser.
Statens strålevern har slått fast at norsk territorium ikke vil bli berørt av et utslipp fra kjernekraftverket i Japan.
Under visse og helt spesielle værforhold kommer de til å kunne måle en liten økning i konsentrasjoner av visse radioaktive stoffer med sensitive målestasjoner rundt om i landet, opplyser strålevernet.