Hopp til innhold

Strenge grenser for hvor radioaktivt vannet og maten din kan være

Japanske myndigheter anbefalte i dag at spedbarn ikke bør få springvann i Tokyo-området, grunnet for høy påvist radioaktivitet. – Grensene er svært strenge, forklarer Statens strålevern.

Folk på handletur i grønnsaksavdelingen i en butikk i Sendai by, Miyagi-prefekturet

Japanere på handletur i grønnsaksavdelingen i et varehus som har vært stengt i flere dager i Sendai by.

Foto: JIJI PRESS / Afp

Det er onsdag påvist radioaktivt jod i drikkevannet i Tokyo, etter ulykkene ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi.

Myndighetene ber innbyggerne i byen om ikke å la små barn drikke vann fra springen, og at vannet heller ikke brukes i morsmelkerstatninger.

I en av vannprøvene er det målt 210 becquerel per kilo, som overskrider grenseverdiene.

Det anses ikke som trygt for spedbarn å få i seg vann med over 100 becquerel per kilo/liter. For voksne går grensen ved 300 becquerel per kilo/liter vann.

– Det er vanlig at grensene er strengere for spedbarn, siden barn er mer strålingssensitive enn voksne, forklarer seksjonssjef Astrid Liland i Statens strålevern til NRK.

Strenge grenser

Grønnsaker innhøstet i Fukushima-prefekturet har blitt trukket tilbake fra butikkene

Grønnsaker innhøstet i Fukushima-prefekturet har blitt trukket tilbake fra butikkene i Fukushima by.

Foto: Kyodo News / Ap

Grenseverdiene tar hensyn til at personer ofte får i seg flere typer mat og drikke med høye becquerel-verdier samtidig. Altså at man ikke bare drikker vann, men også gjerne grønnsaker og andre matvarer.

– Grenseverdiene for mat er satt svært strengt, og det er viktig, sier Liland.

En voksen person skal kunne spise mat og drikke vann som er målt til opptil 300 becquerel hver dag, uten å få skader.

– Hvis du derimot inntar mat med høyere becquerelnivå, øker faren for kreft og grå stær, forklarer Liland.

Én gang skal ikke være farlig

FNs generelle anbefalinger om grenseverdier for bequerel er på linje med Japans, men strengere enn EUs.

– Hvis du én gang i løpet av livet drikker vann som kan måles til 500 becquerel, skal det ikke være noen helsefare. Det blir farlig først ved daglig inntak over lengre tid, forklarer Liland.

Det er nettopp derfor japanske myndigheter har innført omsetningsrestriksjoner for grønnsaker fra områder ved Fukushima Daiichi-kraftverket, opplyser hun.

Arbeidere og eksperter ved kjernekraftverket jobber fortsatt med å få kontroll på situasjonen, og risikerer å bli utsatt for sterk stråling i prosessen.

(Saken fortsetter under bildet)

Video Vannrenseanlegget Kanamachi i Japan

Vannrenseanlegget Kanamachi i Japan, hvor det er målt radioaktivitet som overskrider grenseverdiene.

Stråling i dagliglivet

Statens strålevern påpeker at vi alle utsettes for stråledoser også til vanlig.

Den normale bakgrunnsstrålingen får vi fra kosmisk stråling, radioaktive stoffer i naturen og i matvarer. Vi får omtrent én millisievert per år fra naturlige isotoper i menneskekroppen. I tillegg får vi stråling fra radon, som kan variere, opplyser strålevernet på sine nettsider.

Vi får også stråledoser ved å reise med vanlig rutefly mellom kontinenter og når vi tar røntgenbilder eller CT-bilder på sykehuse, men dette er ikke farlige doser.

Statens strålevern har slått fast at norsk territorium ikke vil bli berørt av et utslipp fra kjernekraftverket i Japan.

Under visse og helt spesielle værforhold kommer de til å kunne måle en liten økning i konsentrasjoner av visse radioaktive stoffer med sensitive målestasjoner rundt om i landet, opplyser strålevernet.

SISTE NYTT

Siste nytt