Hopp til innhold

Taxisjåfører avviser blinde med førerhund

Flere taxisjåfører vil ikke ta med førerhunden til de blinde i bilen, viser en undersøkelse fra Blindeforbundet. Nå ber Samferdselsdepartement Oslo kommune og Akershus fylkeskommune om å rydde opp.

Torunn Gaarder

VELKOMNE: Torunn Gaarder er avhengig av førerhund. Hun har selv opplevd å bli avvist flere ganger fordi taxisjåførene mener de er allergiske mot hund. Men denne sjåføren tar både hun og førerhunden Abbey godt imot.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– De sier de ikke vil ha med hundene i bilen fordi de legger igjen hår og er skitne. Noen påstår at hunder tidligere har kastet opp. Men de aller fleste skylder på at de er allergiske. Det virker som taxisjåfører er kollektive allergikere, sier Torunn Gaarder.

Hun er en av flere blinde og svaksynte med førerhund som har opplevd å bli avvist når hun skal ha taxi, fordi sjåføren ikke har ønsket å ha med hunden.

En undersøkelse gjort av Norges Blindeforbund viser at halvparten av de spurte har det siste året opplevd å bli avvist i Oslo-området.

Nå vil Samferdselsdepartementet ta tak i problemet og har bedt Oslo kommune og Akershus fylkeskommune, som deler ut drosjeløyvene, om å kontakte drosjenæringen for rydde opp i problemet.

Kan bli stående lenge uten taxi

Sverre Fuglerud i Blindeforbundet

Sverre Fuglerud i Blindeforbundet.

Foto: Blindeforbundet

De blinde opplever særlig ubehagelige situasjoner ved Oslo S.

– Blir man nektet adgang, må man finne en bil som vil ha en med. På Oslo S er det kanskje ikke alltid så lang ventetid og det er mange biler på stedet, men det er frustrerende å oppleve at man ikke får den bilen man skulle hatt, sier Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund.

Er man et annet sted i byen, kan man risikere å måtte vente lenge til man finner en som vil ha en med.

Blinde med førerhund som bor i Oslo, prøver å slippe unna problemet med å kontakte faste sjåfører som de vet synes det er greit å ta med førerhund.

Fuglerud vet ikke hvorfor taxisjåfører ikke ønsker å ha med hundene, men påpeker at flere synes det er greit hvis det er et større fokus på problemet.

Plikter å ta med seg førerhundene

Gunnar Frogner Dahl, daglig leder i Oslo Taxi

Gunnar Frogner Dahl, avdelingsdirektør for transportløyve i Bymiljøetaten.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Det er ikke første gang Samferdselsdepartementet har bedt Oslo kommune om å ta tak i problemet. Da de i 2006 tok kontakt med kommunen bedret situasjonen seg, men utskiftning av både sjåfører og taxieiere kan være grunne til at problemet igjen har blomstret opp.

– Jeg synes det er alvorlig og trist at blinde og svaksynte skal oppleve en slik situasjon. Drosjenæringen er en viktig del av kollektivtilbudet i Oslo. Drosjene har en absolutt plikt for å ta med seg blinde og svaksynte rundt, sier Gunnar Frogner Dahl, avdelingsdirektør for transportløyve i Bymiljøetaten.

Han ønsker nå at Oslo kommune og Akershus fylkeskommune understreker for drosjenæringen at taxisjåførene plikter til å ta med seg blinde og svaksynte.

– At man er allergisk mot hunder er ikke gyldig grunn for å ikke ta med seg en førerhund. Hvis man flere ganger nekter å ta med seg førerhunder, kan politiet frata sjåføren kjøreseddel. Det er også brudd på kjøreplikten, og det kan føre til at man kan miste drosjeløyvet, sier Frogner Dahl.

– Slikt skal ikke skje

Glenn Tuxen, fylkesleder for Oslo i Norges Taxiforbund, innrømmer at dette er et problem i drosjenæringen.

– Selskapene bør informere sjåførene sine at man skal frakte blinde med førerhund. Hvis dette ikke bedrer seg, burde vi kanskje stille oss et spørsmål om noen har valgt feil yrke hvis de ikke kan frakte blinde med førerhund, sier Tuxen.

– Hvis man opplever å bli avvist må man få gitt beskjed til drosjeselskapene om hendelsen, for slikt skal ikke skje, sier Tuxen.