Hopp til innhold

Knekker armer og bein på unger

Barn selger narkotika til andre barn på ungdomsskolene på Romerike. I bakgrunnen står menn dømt for drap og frihetsberøvelse og tjener penger.

Se hele intervjuet der politiet forteller hvordan narkotikasalget foregår og hva de gjør med det.

Mer enn hundre personer er involvert i to store narkotikanettverk på Romerike. Over halvparten er under 18 år, de yngste i 14-årsalderen. I høst så politiet at kriminaliteten i disse to miljøene ble verre.

– Kriminaliteten eskalerte fra mindre narkotikabeslag til større mengder, fra tyveri av mobiltelefoner til ran av bensinstasjoner, fra trusler om vold til grov vold, sier politiførstebetjent Gjermund Thoresen i Romerike politidistrikt.

Bakmennene har tilknytning til tunge gjengmiljøer i Oslo. Det var Romerikes Blad som først skrev om saken.

– Det ene nettverket består av godt voksne gutter, hvis vi skal kalle 25-åringer godt voksne. De er dømt for drap, grove ran, frihetsberøvelse, grove, grove narkotikaforbrytelser, sier Gjermund Thoresen.

Bruker unger til å selge

De eldste bruker barn til å selge stereoider, kokain og hasj på ungdomsskoler og videregående skoler på Romerike.

Hovedvaren er marijuana. Det ene nettverket der godt over halvparten er under 18 år selger 2-4 kilo i uka. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at det går til medelever.

En av hendelsene som gjorde at politiet fikk nærmere kjennskap til de to kriminelle nettverkene var at noen av de yngste forsøkte å stjele narkotika fra et lager som det eldste miljøet hadde.

– Det ble ikke tolerert. Det medførte frihetsberøvelse. Det ble knekt armer og bein med trusler om at dette bare var begynnelsen.

Bruker energien på å unngå juling

Bente Nederberg

Bente Nederberg, barnevernsleder Skedsmo kommune.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Salg av narkotika er kredittdrevet, sier politiet. Det vil si at man får stoffet og gjør opp for seg når man har solgt seg tom.

– Mange av ungene har ikke struktur i hverdagen sin, så de havner ofte i minus. Vold er virkemiddelet for å drive inn pengene. Når de bruker all energien sin på å unngå juling på skolen, så lærer de jo ingenting, sier Gjermund Thoresen.

Politiet har innledet et nærmere samarbeide med skole, NAV og barnevern. Barnevernet i Skedsmo venter på mer informasjon fra politiet, men noen av ungdommene har de allerede prøvd å hjelpe.

– Vi vet at det er ungdom som sliter med rus, kriminalitet, vold, skolevegring, sier Bente Nederberg, barnevernsleder.