Hopp til innhold

Norge slo Frankrike

I 1999 vant Norge en av tidenes mest dramatiske og jevne VM-finaler mot Frankrike. I årets finale ble det mye enklere.

  • NRK.no fulgte kampen. Se i videovinduet under kan du lese om hvordan kampen utviklet seg.

Norge vant til slutt 32-24 etter å ha hatt kontroll gjennom stort sett hele kampen. Les artikkelen om Norges finaleseier her!

Susann Goksør Bjrkrheim

Susann Goksør Bjerkrheim har opplevd mye på håndballbanen. Ingen ting er imidlertid i nærheten av å ha vært så dramatisk som VM-finalen mot Frankrike i 1999.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Dramatisk finale sist

Den kanskje mest dramatiske håndballkampen det norske landslaget har spilt noensinne, var mot nettopp Frankrike.

VM-finalen i 1999 er i alle fall den mest dramatiske kampen Susann Goksor Bjerkrheim har vært med på i sin innholdsrike karriere.

– Jeg husker at det var volsomme svigninger i kampen. Det gikk fra «ja, nå har vi dem», til «nei, det går ikke», og «nei! Ja! Nei! Ja!». Det var veldig psykisk slitsomt, sier daværende stjernespiller på Norge, Susann Goksør Bjerkrheim til NRK.no.

I 1999 ble det oppfattet som en aldri så liten overraskelse at Frankrike tok seg helt til VM-finalen, mens Norge hadde tatt EM-gullet året før og var blant favorittene.

Marit Breivik kastes i været etter å ha vunnet VM-gull i 1999.

Det var voldsomme gledesscener da Norge endelig avgjorde mot Frankrike i 1999. Etter kampen ble trener Marit Breivik hyllet av spillerne.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Likevel ble det en knalltøff kamp som først ble avgjort i fjerde ekstraomgang. Kampen svingte flere ganger underveis, og nettopp det var belastende for spillerne.

– Jeg var så sliten og så ferdig at jeg egentlig ikke skjønte at det var over. Jeg ventet nesten på at noen skulle si at «det er ikke sant likevel». Det var en ekstrem lettelse - nesten apati, sier Goksør Bjerkrheim.

– Jeg kan ikke huske å ha spilt en kamp som var i nærheten av så dramatisk som den kampen,

Før årets finale er det mindre tydelig hvem som er outsideren og hvem som er favoritten enn det var for tolv år siden. Norge har vært det store laget gjennom store deler av 2000-tallet, men har hatt problemer mot de franske jentene i år.

På fire forsøk gjennom 2011 har Frankrike vunnet samtlige - i utklassingsstil.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mangler flere spillere

Thorir Hergeirsson

Thorir Hergeirssons jenter har løftet seg gjennom mesterskapet, og mye ligger an til en svært jevn VM-finale søndag kveld.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Norge har mistet flere sentrale spillere siden EM-gullet for et år siden, og utprøving av unge spillere gjorde at resultatene uteble i treningskampene gjennom våren, sommeren og langt ut på høsten. Dermed er ekspertene usikre på hvem som er den største favoritten.

- I ettertid kan det se ut til at landslaget gjorde en ekstremt viktig jobb ved å få prøvd ulike typer og testet ulike spillere. Det betaler seg nå, sier den tidligere landslagskapteinen.

Før kampen var landslagssjef Thorir Hergeirsson krystallklar på at Frankrike har vært betydelig mye bedre enn Norge i de fire oppgjørene lagene har hatt tidligere i år. Nå mener han det ser jevnere ut.

– Da vi møtte dem siste gang i World Cup i september hadde de kommet lengre i lagbyggingen enn oss. Nå har vi nærmet oss dem kamp for kamp, og vi står bedre rustet til å gi den kamp enn vi gjorde i sommer og høst, sier landslagssjefen.

Siste nytt

  • Sjokkseier for Norris – slo Verstappen i Miami

    Lando Norris tok sin første Grand Prix-seier i Formel 1 da han vant søndagens løp i Miami foran verdensmester Max Verstappen.

    – Jeg elsker dere alle, jeg elsker dere, utbrøt en ekstatisk Lando Norris på lagradioen, sendt på Viaplay.

    Den 24-årige britiske McLaren-føreren hadde en rask bil og leverte ypperlig kjøring. Han hadde også hellet på sin side da Logan Sargeant forsvant ut av løpet og han fikk et gratis depotbesøk mens sikkerhetsbilen var ute.

    For på 29. runde krasjet Kevin Magnussen med den amerikanske hjemmefavoritten Logan Sargeant, som forsvant ut av løpet, og sikkerhetsbilen måtte ut. Det gagnet Norris, som etter å ha hatt femte startspor var i ledelse og kjørte meget raske rundetider.

    Han avverget Verstappens forsøk på å passere rett etter omstarten, og så kjørte Norris fra VM-lederen.

    Norris vant klart foran Red Bull-fører Verstappen, med Ferrari-duoen Charles Leclerc og Carlos Sainz på de neste plassene.

    8XyRO3I6Vyo
    Foto: AFP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
  • Moi-dobbel da FCK vant

    Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

    Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

    (NTB)

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal