Suppe med brødkrutonger.
Forvarm stekeovnen til ca. 160 grader.
Til fire porsjoner
30 g smør
50 g hakket sjalottløk (evt. vanlig løk)
200 g purreløk i strimler
1 dl hvitvin
8 dl lys kraft (oppskrift under)
1 1/2 dl kremfløte
salt
pepper
litt sukker
BRØDKRUTONGER:
4 skiver daggammel loff
25 g smør
Skjær skorpen av loffskivene og kutt dem i ca. 1 cm terninger. Smelt smøret i en stekepanne som tåler et opphold i varm stekeovn. Tilsett loffterningene, rør om og sett det hele i stekeovnen. Beregn steketiden til ca. 20 minutter.
Smelt smøret i en kjele og fres løken til den er blank. Tilsett så purreløk, hvitvin og kraft og la suppen småkoke under lokk en 15 minutters tid.
Etter endt koketid heller du suppen over i en hurtigmikser og kjører til purreløken er finmost. Tilsett kremfløten og smak til med salt, pepper og litt sukker.
Kok opp suppen på nytt og server den rykende varm med brødkrutonger ved siden av. Denne suppen kan lages god tid i forveien og varmes like før servering.
Vintips
En ung riesling fra Alsace eller en vinho verde fra Alvarinho i Portugal.
Frode Aga lager "Godt for ganen" i NRK Hordalands formiddags- og ettermiddagssendinger fredager på NRK P1.