skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Konkurranse-tilsynet gransker ruteanbud

Widerøes anbudsmetoder er forbudt, og konkurransetilsynet må på banen. Det krever direktør Ole Steinar Østlyngen i flyselskapet Arctic Air. Widerøe avviser at selskapet leverte for lavt anbud.

Publisert 08.07.2003 08:01.
SE OGSÅ:
Av Geir Samuelsen og Knut-Sverre Horn

I går kom nyheten om at Widerøe kaster kortene i Finnmark og Nord-Troms. Selskapet har mistet en av ti passasjerer, og det er nok til at rutene ikke er lønnsomme lenger. Men fra Alta kommer det sterke reaksjoner mot at flyselskapet gir opp. Der sitter nemlig konkurrenten Arctic Air, og de mener Widerøe har drevet et skittent spill for å knekke konkurrentene.

Flyselskapet Widerøe måtte vite at de ikke ville få flyrutene i Finnmark og Nord-Troms til å lønne seg. De leverte helt bevisst et lavt anbud, og hensikten var å tvinge den fremste konkurrenten ut av markedet. Dét er den sterke påstanden fra daglig leder Ole Steinar Østlyngen i Arctic Air. Han viser til at anbudet fra Widerøe plutselig var 200 millioner kroner lavere enn ved forrige korsvei - et prisavslag som ingen av de andre flyselskapene kunne svare på.

Og nå frykter Østlyngen at historien skal gjenta seg. Denne gang på ruta fra Lakselv til Tromsø, Andenes og Bodø. Også her har Widerøe det laveste anbudet - på 68 millioner kroner. Tre andre selskap ligger mellom 125 og 104 millioner, og Arctic Air ligger nærmest Widerø - men likevel langt etter.

Så langt har departementet slått fast at drift av flyrutene skal gis til det selskapet som krever lavest godtgjørelse fra staten. Men hvis Widerøe får ruta, kan det svekke konkurransen i flymarkedet. For uten en kontrakt om Lakselv-ruta er selskapet Arctic Air historie, og Widerøe slipper en brysom konkurrent når de skal forhandle om nye betingelser for rutene i Nord-Troms og Finnmark.

Arctic Air krever at konkurransetilsynet kommer på banen og gransker anbudene på flyrutene. Og det kommer tilsynet til å gjøre - men først etter sommerferien.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no