P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

– Vi må gi barna et verdisterkt immunforsvar

Jostein Sandvik vil lære barn og unge å snakke om følelser. Kriminaliteten skal bekjempes ved hjelp av lokalt samarbeid.

Publisert 02.06.2005 11:18. Oppdatert 02.06.2005 13:29.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Jostein Sandvik er politimann fra Drøbak og jobber med forebyggende arbeid i Follo. Han er koordinator på å forebygge kriminalitet, og mener vi må tenke annerledes for å finne årsaker.

Samarbeid er viktig

– Det er viktig å komme tidlig inn med hjelp. Omsorgssvikt og overgrep kan være årsaken til mye av kriminaliteten. Vi må bli flinkere til å samarbeide med foreldre, sier han.

Sandvik mener at samarbeidet må foregå på tvers av etater.

– Det må strekke seg fra helsestasjonen, gjennom barnehage og skole, ja helt opp til voksen alder sier han.

Jostein Sandvik fra Drøbak i Akershus er en av kandidatene til P1-regjeringen.

– Empati er den viktigste verdien vi har

En del av jobben hans er å dra rundt på skoler å holde foredrag. Foredragene hans bygger på en svensk modell om emosjonell intelligens.

– Dette handler om følelser. Empati er en av de viktigste verdiene vi har. Men det er viktig å bli kjent med sine egne følelser først. Du må ha det bra for å kunne ta vare på andre, slår han fast.

– Snakk om følelser

Jostein mener at det å snakke om følelser er viktig.

– Barn og unge må lære å uttrykke seg. I voksen alder kan vold bli et alternativ når de ikke klarer å snakke om følelser, legger han til.

Grunnlaget for lykken

Noe av det viktigste for Jostein Sandvik er å ha et aktivt lokalsamfunn. Han definerer tre viktige felles verdier: empati, toleranse og vilje til å investere i andre mennesker.

– Jeg tror at man må flytte perspektivet fra seg selv og over til andre mennesker. Der ligger mye av grunnlaget for lykke, sier han.


 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no