skilleMøt de ansatte, NRK Hedmark og Oppland, toppbanner, promotoppskillePromo, Topp 8, 230skille_slutt
NRK Hedmark og Oppland progr. 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hedmark og Oppland > Programmer NRK Hedmark og Oppland Sist oppdatert 17:52
VÆRET
TRAFIKK
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 
SØK LOKALT PÅ:
 
KONTAKT
NRK Hedmark og Oppland
2626 Lillehammer Tlf: 61 28 72 00 Fax: 61 28 72 32

Distriktsredaktør

Nettansvarlige


 

Opplending i Brüssel vant nett-trekning

Lillehamringen Knut Arne Sanden vant desember-trekningen i nettkonkurransen vår. Han jobber i Brüssel og har de siste ti årene fått med seg en spennende utvikling i hjertet av Europa.

Publisert 15.12.2000 12:09. Oppdatert 19.12.2000 10:26.
Knut Arne Sanden (Fotograf: Knut Hongrø)



















Knut Arne jobber på LO-kontoret i Brüssel, og han har vært i byen i 10 år. Han kommer opprinnelig fra Lillehammer, men bor nå med familien i EU-hovedstaden.
Mens Norge forberedte seg på EU-avstemningen i 1994, var han en av de mange nordmennene som jobbet ved den norske EU-delegasjonen og som var med på å representere oss i de ulike fora der søkerlandet Norge deltok som observatør.

- Helnorsk julekveld i Euro-land

Knut Arne skal feire julekvelden i Brüssel og skriver i en e-post i dag at vi bør slutte å le av innvandrere i Norge som holder nasjonale tradisjoner og matvaner i hevd:
- Du skulle sett på vår 42 kg tunge koffert på Gardemoen 28. november. Den var lastet med potetlefser, flatbrød, sildefileter, lutefisk, rakafisk, lammebuk til rull, juleansjos, kaviartuber, geitost, medisterdeig, kålrabi, pinnekjøtt, fenalår, rype, kongerøkelse og juleakevitt. Uten det blir det ikke jul.

De fleste nordmenn, troende eller ikke, samles Julaften kl. 16.00 til familiejulegudstjeneste enten i det kongelige kapell i Brüssel, i den norske kirka i Waterloo eller i sjømannskirka i Antwerpen. Etter mye klapp og klem som man har lært seg i Belgia, (som regel tre) stimer man hjem til ribbe, surkål, pinnekjøtt eller torsk, alt etter hvor i Norge en har sitt opprinnelige opphav. Ittno Grandiosa med sprø svor og marsipan her, nei. Og bakom synger Sølvguttene og årets Hjulkalen der på parabolen. Årets trøst er vel at jula blir ikke noe særlig hvitere i Norge enn hva den blir her, synes Knut Arne.

- Lyttepost i Europa

Når det gjelder jobben i Brüssel, forteller lillehamringen at han og kollegene har tre viktige oppgaver:
- LO-kontoret ble opprettet som en lyttepost i forbindelse med EØS-forhandlingene i januar 1991 da jeg kom ned. Det er blitt ti år i Brussel, og EØS-avtalen er fortsatt begrunnelsen for å være her. Den griper med
sine regler og direktiver inn i hverdagslivet for nordmenn flest uten at vi alltid er klar over hvordan. EUs regler for det indre markedet skal i prinsippet også gjelde i Norge og min/LOs viktigste oppgave er bl.a. å
følge med i utviklingen av regler, særlig før de blir vedtatt slik at vi kan forsøke å påvirke.

Den andre oppgaven er å sørge for at nordmenn fra LO, dens forbund og lokale organisasjoner, kan bli orientert om hva som skjer i Brussel gjennom egne besøk. Derfor lager vi programmer for slike grupper.

Den tredje oppgaven er å forsøke å påvirke den politiske prosessen i EU så langt det lar seg gjøre som ikke-medlem. Det er ikke enkelt, men i saker av stor betydning for Norge slik som salg av laks, regler for eksport og utvinning av olje og gass samt arbeidstider i Nordsjøen har vi med hell vært i stand til å flytte noen posisjoner til beste for norske interesser, eller etterlatt noen norske fingeravtrykk på beslutningene, som var et uttrykk jeg
brukte i 1994. Men det vil aldri framgå noe sted at dette var på grunn av norsk påvirkning, mener LO-utsendingen.

- Utfordringene ligger i øst

Ellers forteller Knut Arne han at det nordiske samarbeidet fungerer - til tross for at vi stemte oss ut av EU-flokken i 1994:
- Det har rent mye vann i EU-havet siden den gang, og svensker, finner og dansker er godt plassert på innsiden, og sladrer litt om hva som foregår til oss på utsiden, uten at det medfører noen større fristelser i norsk opinion om å bli med. EU klarer seg godt uten Norge, og for folk flest
er EØS-avtalen og dens innhold noe man vet lite om. I EU vet man enda mindre om denne avtalen som nå nærmer seg 10 år fra den ble ferdig forhandlet.

Utfordringene er østpå. Murens fall skal krones med en samling av Europa som en ikke har sett før i historien.
Historisk sett er det kanskje viktigere å prøve å huske hvor du var da Muren falt den 9. november 1989, enn hvor du var da Odvar Brå brakk staven.
Men oppfinnelsen av atombomben endret også hele verden, unntatt måten menneskene tenkte på, i følge Einstein. Slik er det kanskje også med Muren. Den endret Europa to ganger, først i 1961 da den ble bygget, dernest da den
falt, men for mange er Europa uendret. Men - det er ikke sant. Toppmøtet i Nice i desember ble ikke den "suksess" som mange hadde håpet eller trodd ved at EU skulle bli enklere å forstå og bedre til å fatte beslutninger. Men møtet ryddet grunnen en utvidelse med inntil 12 nye medlemsland fra det gamle Øst-Europa, og Tyrkia. Så vil tiden vise hvor fort det går og hvilke nye
problemer som oppstår under vegs.
For Norges del blir EØS-avtalen utvidet, og
EFTA/EØS blir Norge/Island og Liechtenstein med sine snaut fem millioner innbyggere som skal forholde seg til et EU med over 350 millioner innbyggere, sier Knut Arne Sanden i e-posten fra Brüssel.

Han ønsker god jul til alle opplendinger både ute og hjemme, og vi sender lokalradio-kruset avgårde til EU-bastionen, og ønsker Knut Arne og familien god jul og - god nyttårsfeiring hjemme i Norge!




 
10 SISTE FRA NRK HEDMARK OG OPPLAND
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no