skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Kjefrikadeller

Kjefrikadeller med sennepssaus og linser.
Til fire porsjoner.

Publisert 15.02.2002 08:41. Oppdatert 21.06.2002 12:48.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Foto: Fritz Knott

Linsene

80 g linser
50 g finhakket sjalottløk
2 del kjøttbuljong
15 g smør
salt og nymalt pepper

Kok linsene med løk og buljong på svak varme til de er møre.

Ha på lokk hele tiden slik at væsken ikke damper bort. Koketiden er forskjellig for ulike linseslag. Det kan videre lønne seg å legge dem i bløt natten over, noe som vil forkorte koketiden. Når linsene er ferdige, rører du inn smøret. Smak til med salt og nymalt pepper.

Sennepssausen

30 g finhakket sjalottløk
15 g smør
1/2 dl rødvin
6 dl brun kraft (oppskrift under)
1 ss grov dijonsennep

Lag sausen mens linsene koker. Fres løken i smør til den er blank. Tilsett så rødvinen og reduser den til det meste av væsken er fordampet.

Fyll på med kraften og kok den ytterligere ned til du har ca. 3 dl tilbake. Bland så i sennepen og smak til med salt og pepper. Rør eventuelt 1/2 ss smør i den ferdige sausen, smaken blir da enda bedre.

Frikadellene

350 g renskåret kjekjøtt
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper
litt muskatt
2 dl meld
15 g potetmel
1 ss hakkede urter (persille, dill, gressløk e.l.)
20 g smør til steking

Mal kjøttet på kjøttkvern og bland inn salt, pepper og muskat. Rør i ca. 1 minutt til massen blir seig og klebrig.

Tilsett nå melken i en tynn stråle mens du rører godt hele tiden. Ha i potetmel og urter til slutt.

Form farsen med en spiseskje til 12 små frikadeller og stek dem i smør på middels varme.

Anrett frikadellene sammen med linser og saus og server pariserloff ved siden av.

Vintips

En riesling fra South Eastern Australia. Av rødvin er en vin fra Navarra i Spania et godt valg.

Frode Aga lager "Godt for ganen" i NRK Hordalands formiddags- og ettermiddagssendinger fredager på NRK P1.


NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no