Kjefrikadeller med sennepssaus og linser.
Til fire porsjoner.
|
Foto: Fritz Knott |
Linsene
80 g linser
50 g finhakket sjalottløk
2 del kjøttbuljong
15 g smør
salt og nymalt pepper
Kok linsene med løk og buljong på svak varme til de er møre.
Ha på lokk hele tiden slik at væsken ikke damper bort. Koketiden er forskjellig for ulike linseslag. Det kan videre lønne seg å legge dem i bløt natten over, noe som vil forkorte koketiden. Når linsene er ferdige, rører du inn smøret. Smak til med salt og nymalt pepper.
Sennepssausen
30 g finhakket sjalottløk
15 g smør
1/2 dl rødvin
6 dl brun kraft (oppskrift under)
1 ss grov dijonsennep
Lag sausen mens linsene koker. Fres løken i smør til den er blank. Tilsett så rødvinen og reduser den til det meste av væsken er fordampet.
Fyll på med kraften og kok den ytterligere ned til du har ca. 3 dl tilbake. Bland så i sennepen og smak til med salt og pepper. Rør eventuelt 1/2 ss smør i den ferdige sausen, smaken blir da enda bedre.
Frikadellene
350 g renskåret kjekjøtt
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper
litt muskatt
2 dl meld
15 g potetmel
1 ss hakkede urter (persille, dill, gressløk e.l.)
20 g smør til steking
Mal kjøttet på kjøttkvern og bland inn salt, pepper og muskat. Rør i ca. 1 minutt til massen blir seig og klebrig.
Tilsett nå melken i en tynn stråle mens du rører godt hele tiden. Ha i potetmel og urter til slutt.
Form farsen med en spiseskje til 12 små frikadeller og stek dem i smør på middels varme.
Anrett frikadellene sammen med linser og saus og server pariserloff ved siden av.
Vintips
En riesling fra South Eastern Australia. Av rødvin er en vin fra Navarra i Spania et godt valg.
Frode Aga lager "Godt for ganen" i NRK Hordalands formiddags- og ettermiddagssendinger fredager på NRK P1.