skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Hallingrype

Start tidlig med denne retten, gjerne dagen i forveien, for det tar tid å lage en god rypesaus.

Publisert 01.03.2002 08:42. Oppdatert 21.06.2002 12:45.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Foto: Fritz Knott
Fire ryper til fire porsjoner.

Sausen

bein fra rypene
15 g smør
4 dl vann
5 einerbær
1/2 ts timian
4 dl kremfløte
2 ss rognebærgelé
salt og nymalt pepper

Frikadellene

kjøtt fra rypelårene, hjerter og lever, tilsammen 200 g
100 g medisterdeig
50 g spekk
1 ts salt
1/2 ts timian
1 egg
1 dl kremfløte
2 ts potetmel
nymalt pepper
20 g smør til steking

Slik deler du rypene

Bruk en liten, men skarp kniv og skjær lårene fra rypeskroget. Kutt langs brystbenet på rypen og skjær løs brystene. Oppbevar dem dekket med plast i kjøleskapet. Skrap kjøttet fra lårene. Se også over resten av skroget og renskrap det for kjøtt.

Forberedelser

Ribb eller flå rypene, ta ut innmaten, men ta vare på lever og hjerter.

Bein ut fuglene og sett brystene kaldt inntil videre. Skrap av kjøttet på rypelårene og sett også dette kaldt sammen med hjerter og lever for senere bruk.

Kutt rypeskrogene i grove biter og brun dem i smør i en passende kjele. Tilsett vann og krydder og la det hele småkoke under lokk i 1-2 timer.

Tilsett så kremfløte og rognebærgelé og fortsett kokingen til sausen begynner å tykne. Sil til slutt sausen og smak den til med salt og pepper.

Mens sausen er i kok, lager du rypefrikadellene. Mal lårkjøtt, lever og hjerter på kjøttkvern og bland det med medisterdeig og salt. Mal deretter spekket for seg.

Rør kjøttfarsen sammen med egg og spe med fløten. Bland inn spekk og potetmel til slutt og smak til med pepper. Form farsen med en spiseskje til åtte frikadeller og stek dem i smør.

Forbered garnityret du vil servere til, f.eks. selleritimbal (oppskrift under), baconsautert rosenkål (oppskrift under), stekte kantareller, rørte tyttebær og mandelpoteter. Men du må gjerne bruke det tilbehøret som du liker og har tilgang til.

Tilberedning

Start ca. 15 minutter før servering.

Krydre rypebrystene med salt, pepper og litt finknust timian. Brun 20 g smør i en stekepanne og stek brystene i 1 1/2-2 minutter på hver side på samme måte som du steker biff. Rypebrystene bør ikke bli gjennomstekt, for da blir de både seige og tørre.

Anrett brystene sammen med frikadeller og grønnsaker. Server poteter, saus og tyttebær ved siden av.

Frode Aga lager "Godt for ganen" i NRK Hordalands formiddags- og ettermiddagssendinger fredager på NRK P1.


NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no