FiskekraftRåvarer til ca. 2 1/2 liter kraft: Publisert 05.03.2002 09:08. 3 kg bein og avskjær av hvit fisk
3 liter vann
3 dl hvitvin (kan sløyfes)
150 g løk
100 g sellerirot
100 g purre
2 laurbærblader
1/2 ts timian
2 ts hel svart pepper
Rens fiskeavskjæret for innmat og blod. Bruker du hoder, så ta ut gjellene. Vask alt godt i kaldt vann og legg det i en passende kjele.
Hell på vann og evt. hvitvin og kok opp. Rør én til to ganger under oppvarmingen. Når temperaturen nærmer seg kokepunktet, fjerner du det skummet som flyter opp med en øse. Mens kraften står til oppkok, vasker og renser du grønnsakene og kutter dem i grove biter. Ha dem så i kraftkjelen, tilsett krydderne og kok det hele på svak varme i ca. 45 minutter.
Sil kraften. Oppbevart i kjøleskap holder den seg i 2-3 dager. Del gjerne kraften i passende porsjoner og frys den ned.
|