|
Ostemester Jon Søraas (i midten)sammen med arbeidskolleger er stolte av osten de lager i Tresfjord.
Alle Foto: Gunnar Sandvik, NRK. |
Gjennom 35 år har meieriet i Tresfjord i Romsdal laga suksessosten Ridder-ost.
Uten Ridder-osten hadde det ikke vært meieri i Tresfjord.
Av
Gunnar Sandvik
Det er 35 år siden osteeventyret i Tresfjord starta med at ostemester Anders Oterholm fra Måndalen utvikla den nye ostetypen. På 60-tallet var det norske markedet dominert av importoster fra mellom-Europa.
Sanct Svithun ble Ridder
- Derfor satte vi i gang med å utvikle Ridder. Vi ønsket å lage en ekstraordinær ost, og derfor ga vi den også et ekstraordinært navn, sier Anders Oterholm. Først prøvde man med navnet Sanct Svithun, men fikk ikke godkjent det. Da kom Ridder fram som idé og det ble navnet.
600 tonn i året
Meieriet i Tresfjord er fortsatt eneste produsent av Ridder-osten, med leveranse til hele Norge, samt eksport til blant annet Sverige, Tyskland, England, Japan, USA, Canada og Australia.
|
Bestyrer Birger Stenhjem har vært med på osteventyret siden starten i 1969. |
Ridder-osten berga meieriet
De 22 meieriansatte ved meieriet i Tresfjord produserer totalt 600 tonn Ridder-ost i året.
- Hadde vi ikke hatt Ridder-osten, så hadde nok meieriet i Tresfjord for lenge siden vært nedlagt, sier meieribestyrer Birger Stenhjem, som har vært med på oste-eventyret siden starten.
Kvalitetsstempel
Ridder-osten er en halvfast kitt-modnet ost som gjennom årene har fått mye omtale og ros. Det siste er at den offisielle stiftelsen Matmerk har hedret Ridder-osten med godkjennelsen Spesialmerket.
|
Kvalitetsleder Oddny Iren Valle er ny ved meieriet og skal følge opp tradisjonen. |
-Ridder-ost har vært et kvalitetsprodukt i mange år, sier kvalitetsleder ved meieriet i Tresfjord, Oddny Iren Valle. Med stadig nye lover og regler å følge opp, så har vi fortsatt ei stor utfordring, sier hun.