skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
valg_more_romsdal-3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Val 2003 Møre og Romsdal
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NRK MØRE OG ROMSDAL I LYD OG BILETE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

For få kvinner

Mange kvinner er ordførar. Her Gunn Berit Gjerde (Hareid)
Mange kvinner er ordførar. Her Gunn Berit Gjerde (Hareid)
12 av kommunene i Møre og Romsdal har en kvinneandel i kommunestyret som ligger under 30 prosent.

Publisert 25.09.2003 05:48.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Det viser en gjennomgang NRK Møre og Romsdal har gjort.

Vestnes har den laveste kvinneprosenten medan Smøla har den høyeste.

12 kommuner har mer enn 40 prosent kvinnerepresentasjon.

Blant de tre store byene har Molde en relativt høy kvinneandel i kommunestyret mens Ålesund og Kristiansund har gått kraftig tilbake.

Likevel viser denne gjennomgangen at situasjonen har bedret seg noe siden valget for fire år siden. I 21 av kommunene i Møre og Romsdal har kvinneandelen i kommunestyret økt mens den er uendret i fem av kommunene. Antall kommuner med mer enn 40 prosent kvinnerepresentasjon, har også økt siden valget for fire år siden.

12 kommuner under 30 prosent

12 av kommunene i Møre og Romsdal har en kvinneandel i kommunestyret på under 30 prosent. Verstingen er Vestnes der antallet kvinner har gått dramatisk tilbake, og Sande som lå lavt også for fire år siden.
Av disse 12 med lavest kvinneandel er den klar overvekt av Sunnmørskommuner, og ni av disse kommunene er styrt av FrP eller Høyre.

12 av kommunene har altså en kvinneandel i kommunestyret på 40 prosent eller mer, og aller høyest ligger Smøla og Haram. I tillegg scorer det nye fylkestinget høyt i denne sammenhengen. Av de 12 kommunene med høyest kvinneandel i fylket er det en klar overvekt av nordmørskommuner og kommuner som er styrt av Senterpartiet.

Sju kvinner

Av de sju kommunene i Møre og Romsdal der det nå er klart at det blir kvinnelig ordfører, har fire en kvinneandel som ligger over 40 prosent. Men både Ulstein og Aukra ligger tett under, og begge disse to har hatt en markant økning siden valget for fire år siden. I Tingvoll som lå nest høyest for fire år siden, har derimot kvinneandelen gått kraftig tilbake.

Blant de tre største byene i fylket er det forskjellene. Molde ligger svært høyt og gjorde det også for fire år siden, mens i Ålesund og Kristiansund har andelen kvinner i kommunestyret gått kraftig tilbake, og - Kristiansund har bare fire kommuner bak seg på denne statistikken.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM VALGET 2003

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!
LES OM VALET I KOMMUNEN DIN

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

- Friskulen eit angrep på busetjingsmønsteret

- Friskulen er eit angrep på busetjings-mønsteret! Det sa Kristin Sørheim frå Senterpartiet i skuledebatten i valsendinga frå NRK Møre og Romsdal onsdag. Se valgsendingen
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no