SkilleAlt om Petter Solberg m/bildeSkilleAlt om FFK m/bildeSkilleNett-tv m/bildeSkille - slutt
Toppbanner NRK Østfold Programmer 3.1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Programmer NRK Østfold Sist oppdatert 14:22
 

Prek med en politiker

I 1993 havnet Signe Øye på 4. plass på Ap`s Østfoldliste til stortinget. Siden den gang har hun sittet på Østfoldbenken. Her sammen med Jens Stoltenberg. Foto: Berit Roald / SCANPIX
I 1993 havnet Signe Øye på 4. plass på Ap`s Østfoldliste til stortinget. Siden den gang har hun sittet på Østfoldbenken. Her sammen med Jens Stoltenberg. Foto: Berit Roald / SCANPIX
NRK Østfold inviterer politiske partier, som stiller til valg ved årets stortingsvalg, til våre sendinger i vinter. Først ut var Signe Øye fra Ap.

Publisert 09.02.2005 10:27.
SE OGSÅ:
Av Rainer A. Prang

NRK Østfold inviterer politiske partier, som stiller til valg ved årets stortingsvalg, til våre sendinger på formiddagen (1103-1300) i løpet av vinteren, våren og forsommeren 2005.

Det er Hans Jørgen Olsen som leder serien "Prek med en politiker". Foto: NRK.
- Vi ser for oss at mandager er en god dag for et slikt innslag i våre sendinger, sier programleder Hans Jørgen Olsen som leder sendingene.

Utspørring på direkten

Hver mandag blir det utspørring på direkten, men også en gyllen mulighet for folk flest å stille spørsmål direkte til våre folkevalgte.
Telefonnummeret under sending er 81521030.

- Dette er jo en viktig del av valget, for valgdeltagelsen har vært lav ved de siste valgene, fordi folk ikke bryr seg. Nå kan de bli bedre kjent med de som skal velges, og det kan være bra for demokratiet vårt, sier Olsen.

Signe Øye (Ap) først ut

Mandag 7. februar startet serien, og først ut var Arbeiderpartiets Signe Øye.

- Jeg er stortingsrepresentant for hele fylket, og ikke bare en del av fylket, sier Signe Øye når programlederen spør hvem hun er mest stortingspolitiker for i Østfold, indre eller ytre.

Signe Øye er fra Hobøl. Hun har bodd der siden 1969, og kommer opprinnelig fra Møre.

- Det var ganske tilfeldig at jeg havnet i Hobøl. Jeg kunne ikke tenke meg å bo midt inne i en storby og i Hobøl har jeg vært hele tiden etterpå, sier hun.

Startet i foreldrerådet på skolen

Signe Øye startet ikke med politikk umiddelbart, da hun kom til Hobøl.

Hun ble leder for foreldrerådet på skolen, og deretter leder i den lokale velforeningen, Knapstad Vel.

- Vi hadde kakelotteri for å få satt opp gatelys, og jobbet for å få felles TV-antenne blant annet. Vi var veldig aktive da, sier hun.

- Vi i Arbeiderpartiet er ikke for privatisering av helse- og omsorgstjeneste, sier Øye. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Kommer fra Ap-familie

Signe Øye begynte å jobbe i Spydeberg kommune på 70-tallet. Hun meldte seg sent inn i Arbeiderpartiet, og det skjedde ikke før på 80-tallet.

- Da gikk det temmelig kort tid før jeg havnet i formannskapet og kommunestyret, sier hun.

Det var helt naturlig for henne å velge Arbeiderpartiet.

- Faren min var også medlem i partiet. Han var fisker og industriarbeider. Det var karrige kår, sier hun.

Faren til Signe Øye satt i kommunestyret i hjembygda på Møre.

Fritidsklubb første sak

- Den første saken jeg engasjerte meg i var å få satt igang en fritidsklubb i Hobøl. Ikke alle synes det var så selvfølgelig, men det ble en fritidsklubb da, sier hun.

I 1993 havnet Signe Øye på 4. plass på Ap`s Østfoldliste til stortinget. Siden den gang har hun sittet på Østfoldbenken.

Tøff valgkamp

På nominasjonsmøtet til Østfold Arbeiderparti lørdag 22. januar i år ble Signe Øye (1) og Svein Roald Hansen (2) valgt som Arbeiderpartiets to første kandidater til høstens stortingsvalg.

Begge ble enstemmig valgt med stående akklamasjon.

- Det blir en tøff valgkamp i Østfold. Vi skal drive en skikkelig valgkamp til høsten, og kjempe så godt vi kan, sier hun.

Ikke ulvetilhenger

- Jeg er ingen ulvetilhenger. Her i Østfold er det alt for lite arel til å ha ulv. Men Ap er for å ha ulv i Norge, sier hun.

Hun forteller at hun både har stemt for og i mot i saker som angår ulv.

- Helst vil jeg ikke ha ulv, sier hun.

Signe Øye innrømmer at hun ikke er tilhenger av ulv. Foto: Scanpix.

Kjempe innad i partiet

Ap har et mål om at alle innbyggere i landet skal ha likeverdige tjenester. På dette punktet, når det gjelder kommuneøkonomien, er Øye innstilt på å kjempe.

- Det må bety at kommunene i Østfold må få overført mer penger. Vi ligger like dårlig an som andre kommuner, både i nord og vest, og ved neste fordelingsrunde må det komme en endring i Østfolds favør, sier hun.

Nei til privatisering

- Vi i Arbeiderpartiet mener at privatisering av helse- og omsorgtjenestene ikke er veien å gå. Det er ikke slik som Høyre sier at dette er eneste veien å gå, og at det er det rimeligste alternativet, sier hun.

Hun vil ikke være med på at Ap har vært med på å sette privatiseringen i gang, og at dette har kommet ut av kontroll.

Innringerne

Blant spørsmålene Signe Øye fikk fra lytterne var spørsmål om jernbane, og hvordan jernbanen skulle utvikles i Østfold.

Videre var folk opptatt av skatt,trygd og uføretrygd, etterlønn av toppledere, bompenger og fotobokser, samt "blå resept". Og ulv da, selvfølgelig.

- Jeg vil si at jeg ikke tror ulv er farlig for mennesker, men det forringer livskvaliteten for folk å ha ulv der de bor. Det liker jeg ikke, sier hun på spørsmål fra en lytter om hun tror ulven er farlig for mennesker.

- Jeg synes at Kvarme er en biskop som fortjener å bli forfremmet som Oslo-biskop. Jeg klarer ikke å se at han er en "mørkemann" slik mange hevder at han er, sier hun på et annet spørsmål fra en lytter.
Her er Signe Øyes arbeidsplass. Foruten å delta i stortingssalen er det mange andre oppgaver for stortingspolitikere i komiteer, utvalg og i reisesammenheng. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX


 

Østfold

Nyheter fra Østfold finner du her:

 
10 SISTE NRK ØSTFOLD
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no