skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 
Sending 13.05 kl. 20.25, NRK1

Norskekysten; en motorvei for russisk olje

Det russiske oljeeventyret i nord har så vidt begynt. Ingen vet hvor det vill ende. Men eiendomsprisene i Murmansk er på vei oppover; et sikkert tegn på framtidstro, og et håp om at det sorte gullet skal sikre framtiden til en befolkning som har blitt satt hardt på prøve i Russlands kaotiske 90 tall. Miljøkonsekvenser av oljetransporten, risiko for at noe går alt, har ikke høyeste prioritet. Og Norskekysten er scenen der det russiske eventyret utspilles

Publisert 13.05.2003 14:31. Oppdatert 13.05.2003 14:53.
Av Tormod Strand

Omlasting av olje

De første prøvetransportene av olje lang Norskekysten begynte i 2001 fra oljefelt langt øst, ved Varandey. Her er det så grunt at kun mindre skip kan gå. Men i fjor høst ble det fart i sakene. Da startet omlasting av olje fra mindre tankskip over i store tanskip i Murmansk havn. Oljen kommer i de mindre skipene fra blant annet Varandey, og fra Vitino innerst i Kvitsjøen. I fjor gikk det om lag 200 laster med olje langs Norskekysten, så langt i år har det gått 65 laster med olje.

Ny oljeledning

Men dette er bare småtteri mot hva som kan komme, en gang mellom 2005 og 2007. De russiske oljeselskapene planlegger en ny oljeledning som skal ende i Murmansk. Pechenga-fjorden som ligger enda nærmere Norge, er et annet alternativ for oljeledningen. I såfall vil oljetankerne gå enda nærmere Norskekysten. Denne ledningen vil kunne ha en kapasitet på 80 milioner tonn olje årlig - i fjor ble det til sammenligning fraktet en million tonn olje fra de russiske nordområder.
-Det vil da gå en fem-seks skip hver dag. Noen vil være supertankere på 3-4 hundretusen tonn, sier Johan Petter Barlindhaug, industriutbygger og en av de som kan russiske nordområder best. –Du vil kunne se fra det ene skipet til det andre, sier Barlindhaug.

Motorvei for russisk olje

Det er flere grunner til at Norskekysten i årene som kommer vil bli en motorvei for russisk olje. Russland er i dag verdens nest største eksportør av olje. Og de har enorme reserver å ta av. Vurderinger i oljebransjen går ut på at Russland sitter på 18 prosent av verdens kjente oljereserver. Allerede i år regner Russland med å øke sin oljeproduksjon med 10 prosent.

Men Russland har et stort problem; hvor skal de få oljen ut til markedene?

-Russland har hatt to veier å frakte oljen. Den ene er gjennom Bosporos-stredet, den andre er gjennom Østersjøen. Begge disse stedene er det innført, eller iferd med å bli innført strenge miljøbegrensninger på transporten, sier Barlindhaug. Slik russerne ser det er det kun en vei ut for de økende mengder med russisk olje; det er langs Norskekysten.


Korteste og billigste ruten

3. juli i fjor klappet den først oljetankeren med russisk olje til kai i Houston, USA. Første del av reisen var ned langs Norskekysten. Det var et historisk øyeblikk, og markerer åpningen av et energisamarbeid mellom USA og Russland som kan få store konsekvenser. Det hele startet noen måneder tidligere, da USAs president George W. Bush besøkte Russland i mai. En avtale ble undertegnet, der USA lover å investere i russisk oljeutvinning. USA ønsker å gjøre seg mindre avhengig av olje fra det politisk ustabile Midtøsten, og ser for seg at om noen år vil 10 prosent av behovet for olje bli mettet av Russland. Den korteste og billigste ruten til USA vil da være langs Norskekysten, og ut i Atlanterhavet til USA.







Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no