skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vil flytte laks til Tanafjorden

– Myndighetene må stoppe planene om å flytte settefisk fra Vestlandet til Tanafjorden, krever ordfører Kjell Sæther i Karasjok.

Publisert 31.08.2004 07:27.
Av Rolf Jakobsen og Knut-Sverre Horn

Hit til Skjånes vil North Salmon hente settefisk fra Vestlandet.
Laksestammen i Tanavassdraget kan være truet når North Salmon vil flytte settefisk fra Vestlandet og nordover til et anlegg nær Tanaelva. Slik flytting er i dag forbudt. Tana er et av Europas viktigste lakseførende vassdrag, og hver fjerde laks som vandrer ut i Atlanderhavet fra Skandinavia, kommer fra Tana.

Nå ber den norsk-finske grensevassdragskommisjonen om at myndighetene både i Finland og Norge må gripe inn for å stanse transporten av settefisk.

Forbudt å flytte laks

Det er oppdrettsfirmaet North Salmon AS som vil transportere settefisk fra Florø til oppdrettsanlegget på Skjånes. Anlegget ligger i en sidefjord til Tanafjorden. Veterinær Helene Weydahl i Mattilsynet, frykter at settefisken skal spre fiskesykdommer til Tana-vassdraget:

– Det skyldes jo at det er en viss fare for smitte og rømming av oppdrettslaks, og det kan utgjøre en risiko for villaksen i Tanavassdraget, sier Weydahl.

Hun bekrefter at Skjånes-anlegget har særskilte og strenge vilkår på grunn av tilknytningen til Tana-vassdraget.

Sier nei

Mattilsynet har så langt lagt ned forbud mot settefisk-transporten, men saken er anket. Nå reagerer også den norsk-finske grensevassdragskommisjonen. Kommisjonen som hadde møte i forrige uke, ber om at Norge og Finland legger ned forbud mot flytting av fisk til blant annet Tanafjorden.

Kommisjonsmedlem Kjell Sæther, som til daglig er ordfører i Karasjok, er svært bekymret over planene om å flytte settefisk til Skjånes-anlegget:

– Jeg synes det er skremmende. Vi har diskutert dette i den norsk-finske vassdragskommisjonen, og kommet til at man ber Norge og Finland om en konkret og forpliktende samarbeidsordning.

– Avviser smittefare

Ledelsen i North Salmon AS avviser at flytting av smolt utsetter Tana-vassdraget for sykdomsfare. Saken er nå til vurdering hos Fylkesveterinæren for Troms og Finnmark.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM FISKEOPPDRETT

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no