skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Store forskjeller i kreftbehandling på sykehusene

Det er betydelig større sjanse til å overleve kreftsykdom om du velger riktig sykehus, dette må folk få vite, mener helseministeren.

Publisert 16.08.2005 07:15. Oppdatert 16.08.2005 07:18.
Av Rolf Jakobsen

Valg av riktig sykehus gjør at en pasient med endetarmskreft, har 20 prosent større sjanse for å overleve. Dette sier helseminister Ansgar Gabrielsen.
Behandlingen av denne kreftformen, har pågått i 10 år.
Nå viser det seg at forskjellene mellom sykehusene er store.

– Det varerierer veldig med hvilken kreftform det er snakk om, men når det gjelder endetarmskreft så kan jeg si at behandlingen på de to store sykehusene vi har til gjennomsnittet av sentralsykehusene, så er det ca. 20% i forskjellsrate på overlevelse, sier helseministeren.

Han ønsker å offentliggjøre flere detaljerte opplysninger om kvaliteten ved den enkelte sykehus i Norge. Opplysningene om forskjellene mellom sykehusene når det gjelder endetarmskreft, kommer fram i en registrering som har gått over 10 år. Tallene er ikke offentliggjort fordi de må kvalitetssikres først, sier helseminister Ansgar Gabrielsen.

Professor Barthold Vonen, Gastrokirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, kjenner til registreringen av endetarmskreft. Vonen regner med at det også er store forskjeller mellom sykehusene når det gjelder andre kreftformer.

– Man må jo anta at det kan være store forskjeller, problemet er jo at hverken sykehuseiere, institusjonsledelser eller departement har turt å gå inn i diskusjonen om behandlingskvalitet, sier Vonen.

I følge Vonen finnes det svært liten kunnskap om behandlingskvaliteten på enkeltsykdommer. Han mener det er helt nødvendig at kvalitetssikrede tall kommer ut.








Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no