skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Tar tid å få nytt liv på Svartnes

Et nytt Aker-selskap kjøper Svartnes-anlegget og Wøhni-bruket i Vardø. Men det blir ikke nye arbeidsplasser med det aller første.

Publisert 13.10.2005 07:26. Oppdatert 13.10.2005 11:00.
Av Knut-Sverre Horn

Svartnes-anlegget gikk konkurs for tre år siden, med en gjeld på 182 millioner.
Saken var oppe på bystyremøtet i Vardø i går kveld. Etter vedtaket bekreftet konsernsjef Yngve Myhre i Aker Seafoods overtakelsen nå i formiddag.

Feilslått

I over tre år har det store komplekset på Svartnes stått som et trist monument over feilslåtte investeringer. Aarsæther Vardø mente de hadde Norges og kanskje Europas mest moderne filetanlegg, men klarte bare å holde hjulene i gang i ti måneder. De gikk konkurs med en gjeld på 182 millioner kroner, og nærmere 200 ansatte mistet jobben.

Også Wøhni-bruket stammer fra konkursboet til Aarsæther Vardø. Nå blir begge anlegg overtatt av det nye selskapet Aker Barents Base AS, med Aker ASA og Aker Seafoods som eiere.

Maritim næringshage

Ifølge Myhre er det meningen at kommunen etter hvert skal overta 20 prosent, og at andre aktører skal gå inn med 10 prosent på eiersida.

– Aker Barents Base AS har som intensjon over tid å utvikle eiendommen på Svartnes til en maritim næringshage der også andre akører, både innenfor fisk og annen næringsvirksomhet, vil bli invitert til å delta, sier Yngve Myhre i en pressemelding.

Velkommen

Aker-konsernet er dermed en stadig tngre aktør i Finnmark, men Vardøs ordfører Rolf Einar Mortensen er ikke bekymret over dominansen.

- Hva var alternativet? Vi har holdt på i tre år, og jeg vet ikke hvor mange som har vært og sett og trodd og synset og kanskje skal kjøpe eller ikke kjøpe. Nå kommer det en tung aktør inn, og jeg ønsker dem velkommen, sier Mortensen.

Demper forventningene

Konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker vil imidlertid ikke «lage dette til en stor sak».

– Dette er egentlig ikke noe annet enn det vi sa i sommer. Vi overtar gjerne, men det kommer til å ta tid å bygge opp ny virksomhet, understreker Drangeid. Han vil ikke tidfeste når det kan bli nye arbeidsplasser.

– Det er langt på vei avhengig av forhold som er utenfor vår kontroll, knyttet til både fisk og oljevirksomhet. Vi skal ikke være noen brems, men vi kan ikke bygge en virksomhet før grunnlaget er på plass, sier Drangeid.

Store tap

– Vardø har ventet lenge på hva som skal skje med de store investeringene som er gjort. Nå får kommunen tilført en betydelig aktør på industri- og sjømatsida, sier direktør Stein Mathisen i Innovasjon Norge i Finnmark.

– Betyr dette at dere må ta store tap?

- Ja, tommelfingerregelen hittil er at vi får igjen 10 prosent av det samfunnet har investert, så tapene er betydelige.

På gang i Mehamn

Også i Mehamn er det håp om at Aker bidrar til en løsning.

– Også der går forhandlingene mot en snarlig slutt, får vi håpe. Tidligere i sommer ble vi enige om at vi skulle sluttføre i løpet av høsten, så vi får håpe vi klarer å holde den timeplanen, sier Stein Mathisen.

Bakgrunn: Hundrevis rammet (20.06.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no