skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Får refs for kjøring i nasjonalparken

Vadsø kommune må skjerpe inn praksisen med å la folk kjøre i utmarka. Det har fylkesmannen nok en gang gitt beskjed om.

Publisert 28.12.2005 06:45.
Av Knut-Sverre Horn

Det var i august at kommunen ga en mann tillatelse til å kjøre traktor 16 kilometer inn i den planlagte nasjonalparken på Varangerhalvøya for å rydde en leirplass.

Naturvernforbundet klaget på vedtaket, og nå har de fått medhold. Fylkesmannen fastslår at Vadsø kommune ikke hadde anledning til gi dispensasjon fra loven til denne kjøreturen.

Ikke opp til kommunen

Miljøverndepartementet ga klar beskjed allerede i 1992 om at kommunene skulle unngå naturinngrep i de planlagte nasjonalparkene. Det har Vadsø oversett i denne saken, mener Fylkesmannen.

- Fylkesmannen anser kommunens vedtak for å være i strid med Miljøverndepartementerts fortolkning av motorferdsellovgivingen. Dispensasjonen ligger således utenfor rammen av det kommunen kan gi dispensasjon til. Om kjøringen ikke medfører skader eller ulemper, er da uten betydning for saken, heter det i vedtaket.

Enstemmig utvalg

Leder for dispensasjonsutvalget Rolf Dikkanen sa til NRK i november at denne dispensasjonen var en vanskelig sak. Men utvalget kom enstemmig fram til at det var riktig at søkeren fikk lov til å hente utstyr, framfor at det skulle bli værende i en ny nasjonalpark.

Må stramme inn

Vedtaket får ingen betydning for mannen som fikk disp, ettersom kjøreturen fra Øvre Flintelva til Vestre Jakobselv var gjennomført allerede før Naturvernforbundet klaget. Men Fylkesmannen ber kommunen rette seg etter vedtaket og unngå samme type tillatelser i framtida.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no