skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 
Snøhvit i Stortinget:

Vedtak ventet i kveld

Stortinget vil holde kveldsmøte for å vedta Snøhvit-utbygginga. I mens fortsetter motstanderne kampen:
- Konsekvensene av et uhell vil bli store, det er ikke bare noe miljøaktivister hevder, mente Aps fremste Snøhvit-mostander, Synnøve Konglevoll.

Publisert 07.03.2002 06:52. Oppdatert 07.03.2002 14:27.
- Vi må være ekstra varsom, og det minste vi kunne kreve, er at vi har kunnskap som et beslutningsgrunnlag. Fagmiljøer mener at utredningene er for dårlige, sa Konglevoll. Hun har i vinter flagget et klart nei til Snøhvit-utbygginga. - Hadde KrF nekta, hadde det ikke vært noe Snøhvit-vedtak. - Bondevik kan tvert imot nå bli en faktor som kan svekke lovgrunnlaget vårt, mente hun. - Tør vi være tøff nok til å nekte utbygginga av Goliat-feltet? spurte hun.
Olav Akselsen (AP) hyllet Snøhvit opp i gasskyene i Stortinget i dag: - Det er tull og tøys at vi har lagt opp til subsidiering. Den tidligere olje- og energiministeren sa i Stortinget i dag at Snøhvit for alvor viser Norge som en verdensledende olje- og gassnasjon. - Jeg er glad på Finnmarks vegne, og håper at Finnmark vil få like stor glede av petroleumsvirksomheten som Vestlandet har hatt. - En åpning av Snøhvit kan også bidra til at vi zkan få en mer miljøvennlig petroleumsutvikling på russisk sokkel i nord, mente Akselsen.
- Vi har sett KrF gjøre en usving i Snøhvitsaka, men det er en god usving, sa Sylvia Brustad (AP) i Stortinget i dag. Brustad mener at KrF taler med to tunger i saken. - Det er bra at KrF har snudd og at statsråden går inn for utbygginga, dette er en sak som betyr mange arbeidsplasser, men hvorfor vil ikke regjeringspartiene gi flere arbeidsplasser til prosjektet ved å pålegge utnyttelse av kjølevannet?
- Ap fortsetter her med en omkamp om gasskraftverk, det får være måte på, det er ingen hemmelighet at KrF har vært skeptisk, det har jeg ingen problemer med å vedkjenne meg, men jeg står fullt og bak proposisjonen. Utfordringen er på CO2-utslippene, vi er i en god og kosntruktiv dialog med Statoil om dette, fremholdt olje- og energiminster Einar Steensnæs.
- Regjeringen går inn for Snøhvit. Saken har vært krevende, men resultatet ble bra, sa olje- og energiminister Einar Steensnæs i Stortinget i dag. - Det er lagt avgjørende vekt på å gå forsiktig fram, samarbeidsregjeringen vil ikke ha ytterligere utvinning i Barentshavet, mens Snøhvit må sees på separat, sa olje og energiminister Einar Steensnæs. - LNG-markedet vokser raskt, og det er positivt at selskapene vil vinne erfaring med Snøhvit, sa Steensnæs og fortsatte:
- Dette vil sysselsette 1200 personer på Melkøya, og driften gir 500 årsverk.

Snøhvit-skattelettens far, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, holdt et flammende forsvar for sin egen gavepakke til Statoil i Stortinget i dag. - Når noen kaller Snøhvit subsidiert, er dette gjenbruk av gamle finnmarksfordommer, tordnet Schjøtt-Pedersen.
- Snøhvitutbygginga er en ny mulighet til å sikre vår felles velferd. Snøhvit er dessuten verdens mest miljøvennlige LNG-anlegg, fremholdt Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
- Snøhvit har ikke vært uproblematisk for oss i KrF, sa Bror Yngve Rahm i Stortinget i dag. Rahm forsatte med å si at Regjeringen ser på dette som et isolert prosjekt og vil ikke åpne opp Barentshavet før konsekvensutredningen er på plass. Rahm er leder av Stortingets energi- og miljøkomité, som for nøyaktig én uke siden anbefalte stortingsflertallet å si ja til Snøhvit.
- Vi legger oss nå flate for oljeselskapene, som vil inn i Barentshavet. - Vi ønsker en tilbakesendelse og en utsettelse, sa SVs Hallgeir Langeland under Stortingsbehandlingen av Snøhvit i formiddag.

- Statoil ønsket ikke å bygge ut Snøhvit, men ble presset politisk til det, hevdet SVs Øystein Djupedal under Snøhvit-behandlinga i Stortinget. Mens SVs Hallgeir Langeland gav FrPs Øyvind Korsberg det glatte lag for miljøunnfallenhet.
- Drosjesjåfærene har mer kontakt med det norske folk enn biskoper har, som er negativ til Snøhvit, sa Øyvind Korsberg fra FrP.

- Her går man inn med store subsidier til én næring. Synes Onarheim dette er riktig? spurte Svs Øystein Djupedal retorisk. - Ville Høyre gått inn for dette i en hvilken som helst annen sak? tordnet Djupedal.

- Vi blir ikke enige om hva som er subsidier, og hva som er noe annet, repliserte Onarheim. Han fortsatte at Snøhvit ligger på et sted som er viktig for hele næringen.

Saksordfører Leif Frode Onarheim sa ved starten av møtet klokka 10 at olje- og gassfunnene har vært avgjørende for Norges velferd.

Derfor mener han det er viktig at Stortinget i dag vedtar Snøhvit-utbygginga.

Onarheim understreket videre at Co2-utslippet er beregnet til 860 000 tonn. I slutten av 2005 skal utbyggingsfasen være sluttført.

- Dette er et økonomisk robust prosjekt, sa Onarheim. - Komitéens flertall har tatt utgangspunkt i at miljøet i nord er sårbart. - Det er lite sannsynlig med miljøskadelige utslipp til sjø, fremholdt Onarheim. - Vi vil ikke åpne for mer petroleumsvirksomhet i området før konsekvensene er utredet.

LENKER

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no