skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Sår tvil om ringvirkninger

De lokale ringvirkningene fra Snøhvitutbygginga er trolig en halv milliard kroner lavere enn tidligere antatt. Det mener konserndirektør og tidligere leder i Distriktskommisjonen, Johan Petter Barlindhaug.

Publisert 09.12.2005 16:15.
Av Eirik Palm

Offisielle tall har til nå slått fast at lokalt næringsliv har fått oppdrag for 2,4 milliarder. Men Barlindhaug tror tallet er adskillig lavere.

- Vi mener at hvis man skal ha et reelt bilde av omsetninga, så er den ikke 2,4 milliarder, men den er kanskje en halv milliard mindre, sier Barlindhaug. Barlindhaug, som er sentral både i næring og konsulenttjenester når det gjelder olje og gassutbygging i nord, understreker at det er vanskelig å finne det korrekte tallet.

Andre steder

2,4 milliarder kroner har til nå vært den offisielle, regionale andelen av Snøhvit-utbygginga så langt. Det lokale næringslivet HAR tjent mye penger, og adskillig mer enn de 600 millionene som først var anslått før utbygginga startet. Men en stor del av potten er bokført i selskap andre steder i landet.

- Først må vi gjøre klart at det er mye større ringvirkinger enn det som var forventet. Men det vi ser når vi dukker ned i tallene, er at det er en god del selskaper som er registrert, men som ikke har noen reell aktivitet. Det er datterselskaper som på en naturlig måte er registrert, og da kommer inntekten til disse. Men omsetninga og sysselsettinga skjer andre steder.

- Hvorfor er 2,4 milliarder brukt så mye, da?

- Det tallet øker etterhvert som kontraktene blir større og større. Det er bare det som registrerers i databasene. Disse tingene er kontrakter som er tildelt selskap som har adresse i Nord-Norge.

Må lære

Poenget til Barlindhaug er ikke å kritisere tallene, men at Nordnorsk næringsliv må lære av Snøhvitutbygginga slik at den lokale og regionale andelen blir større i framtida.

Også lederen i Snøhvit Næringsforening, Arvid Jensen, tror de offisielle tallene kan være høye. Både Statoil og Snøhvit Næringsforening har brukt disse tallene.

- Tallene som alle har forholdt seg til til nå, er utredninger fra forskere som konkluderer med 2,4 mrd i august. Det vil alltid knytte seg usikkerhet til slike tall, og det er mulig at de kan være lavere.

- Så du tror også at det kan være såkalte tomme selskap, som har vært med på å jekke opp den finnmarkske andelen?

- Det er mulig at det finnes. Og det vil for så vidt være litt av det samme hvis man skulle analysere Stavanger, for du finner enkeltselskaper som har en person som sitter og selger, og får en stor ordre så gir seg utslag på statistikken, sier Jensen.

Bedre for Troms

Samtidig har trolig Troms gjort det bedre enn det som til nå har kommet fram av tall.

- Det tror vi har vært noe større, for det er en del selskaper i Troms, spesielt på handelssiden, som har sine datterselskaper i Hammerfest - og som registeres i Hammerfest, sier Johan Petter Barlindhaug.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no