skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Polakk trolig omkommet

Helikoptersøket etter den polske turisten som er savnet på Svalbard, ble søndag ettermiddag avsluttet. Trolig er polakken omkommet.

Publisert 11.04.2004 20:14. Oppdatert 13.04.2004 08:25.
SE OGSÅ:
– Vi har avsluttet søket med helikopter, og det er uaktuelt å sette i gang bakkesøk, sier assisterende sysselmann Rune B. Hansen til NTB.

Mannen ble lørdag meldt savnet i et breområde åtte mil nordøst for Longyearbyen. Det er kommet én meter nysnø i området. Hansen sier at den polske turisten forsvant i et område fullt av bresprekker og snøbruer, og at mannen trolig er omkommet.

– Med mindre det skjer et mirakel, så antar vi at mannen er omkommet, sier Hansen.

Overrasket av uvær

Mannen var sammen med en gruppe på tre andre polakker da de ble overrasket av uvær lørdag. Mannen gikk for å hente hjelp etter at det var sendt opp en nødpeilesender lørdag formiddag. De tre andre ble søndag reddet og brakt inn til Longyearbyen.

– De er brakt til sykehus i Longyearbyen og har det etterforholdene bra. De har fått moderate forfrysninger og er utmattet, sier Hansen.

Et mirakel om mannen har overlevd, sier assisterende sysselmann Rune B. Hansen
Polakkene var vante turfolk og var godt utstyrt. Men under uværet var det orkan i kastene og polakkene mistet alt utstyret. Noe snødde ned, og noe blåste bort.
– Det har vært et voldsomt uvær her de siste tre dagene, og polakkene mistet både sekker og klær i den kraftige vinden. De søkte ly i en nødbivuakk de fikk satt opp, sier Hansen.

Travelt døgn

Sysselmannsetaten har hatt et travelt døgn. På det meste hadde 30 personer meldt seg til sysselmannen og rapportert at de lå værfaste. Blant dem var sju personer som befant seg på Newtontoppen. De ble søndag brakt ned til Longyearbyen og skal være i god form.

– I dag er det strålende vær her i Longyearbyen, så det verste uværet ser heldigvis ut til å være over, sier Hansen.

Han betegner det som trist at den savnede polakken nå trolig er omkommet, men sier samtidig at gleden er stor over at de andre værfaste ble funnet i god behold.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no