skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Lettet stemning i Longyearbyen

I Longyearbyen på Svalbard er stemningen lettet etter at de fire studentene ble funnet i god behold onsdag kveld. Det ble arrangert spontanfest på Universitetssenteret da meldingen kom om at de fire var funnet.

Publisert 15.04.2004 11:21. Oppdatert 15.04.2004 11:28.
Av Eyolf Steffensen

Det var en patrulje på seks fra Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps som fant de fire ved 20-tiden onsdag kveld.

Fem mann gikk på ski, mens den sjette kjørte etter på snøscooter. Da de nærmet seg posisjonen til studentene fyrte de av en nødrakett og fikk umiddelbart svar på samme måte.

To av studentene kjørte selv inn til Longyerbyen med snøscooter. Foto: Scanpix.


Ved midnatt ble to av studentene fraktet til Longyearbyen med helikopter. Halvannen time seinere kom de to siste med snøscooter, som de kjørte selv. Alle fire ble umiddelbart lagt inn på Longyearbyen sykehus.

- Vi ønsket at de skulle få en grundig legesjekk og tilbringe natten under samme tak, sier direktør Lasse Lønnum
ved Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS).

Det var ved 18-tiden mandag at studentene valgte å utløse nødpeilesenderen de hadde med seg. Årsaken var at en av dem hadde kjørt utfor en skrent og slått skulderen ut av ledd. De valgte derfor å stoppe turen videre til Newton-toppen, som de hadde planlagt å bestige.

Ekstremt vanskelig

Signalene ble fanget opp av Hovedredningssentralen, som umiddelbart iverksatte en redningsaksjon. De ekstremt vanskelige forholdene i området studentene befant seg i, med mange bresprekker tett tåke og sterk vind, gjorde det umulig å sende hjelpemannskaper langs bakken. Sysselmannen benyttet derfor helikopter til å lete etter guttene. Dette var imidlertid resultatløst.

Studentene oppholdt seg i dette fjellområdet.
Utpå dagen onsdag valgte man derfor å sende en patrulje fra Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps inn i området på ski. De håndplukkede mannskapene bor alle i Longyearbyen og er spesialister i å håndtere de ekstreme forholdene på øygruppa.

Lettet stemning

Da meldinga kom om at de fire var funnet i god form lettet stemningen merkbart blant alle i Longyearbyen, sier NRK-reporter Helge Markusson som var tilstede:

- Det var veldig rørende. Jeg fikk en både våt og varm klem av moren til en av de fire.

Spontanfest

Hun og ektemannen, samt foreldrene til en av de svenske studentene kom til Longyearbyen tidligere på dagen for å være nærmere sønnene sine mens leteaksjonen pågikk. Onsdag kveld kunne de delta på spontanfesten som ble trommet sammen med en gang meldingen kom om at guttene var funnet. Der fikk alle også anledning til å snakke ut om den dramatiske leteaksjonen.



Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no