skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Omfattende tiltale for lakseforurensing

Statsadvokatene i Troms og Finnmark har tatt ut tiltale for dumping av råtten, sykdomsinfisert laks i Rotsund i Nordreisa.

Publisert 02.07.2004 06:30. Oppdatert 02.07.2004 12:57.
Av Øystein Antonsen

Hovedmistenkt i saken, daglig leder Kåre Pedersen, er tiltalt for ialt fire forhold: Brudd på fiskesykdomsloven og forurensningsloven, utroskap mot selskapet og medvirkning til falsk forklaring. Det sier politiadvokat Ole B. Sæverud ved Troms politidistrikt til NRK Troms og Finnmark. Også driftsjefen er tiltalt for de to første punktene og må møte i retten.

Oppdaget råtten fisk

Det er norgeshistoriens største forurensningsskandale i oppdrettsnæring som nå kommer opp for rettsapparatet. Den ble oppdaget da lokale fiskere i Rotsund i Nordreisa i Nord-Troms høsten 2002 oppdaget fiskefett på havoverflate. Da det seinere fløt opp store mengder råtten laks, ble slått alarm.

Politiet og Fiskeridirektoratet sikret bevis ved å filme den råtne fisken på havbunnen. Etter ransakinga på bedriften ble daglig leder ved Nordreisa Laks, Kåre Pedersen arrestert og varetektsfengslet i åtte dager.

Omfattende tiltale

Første punkt i tiltalen mot ham gjelder brudd på fiskesykdomsloven. Politiet mener han burde ha skjønt at det var ILA-infisert laks i anlegget, og undersøkt saken, sier politiadvokat Ole B. Sæverud.
Rent strafferettslig har tiltalepunktene om utroskap mot selskapet og medvirkning til falsk forklaring høyest strafferamme. Men størst samfunnskade fikk dumpingen av den syke laksen.

Politietterforskninga har tatt lang tid og mange personer har vært mistenkt og siktet, sier Sæverud. Men det er ikke bare de involverte ved Nordereisa Laks som blir berørt av forurensningsskandalen. Selskapet Akvaren har fått et forelegg på 150 000 kroner for heleri i forbindelse med opprensning og frakting av ensilasje fra Nordreisa Laks.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no