skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 
Redningsselskapet:

- Henlegg anmeldelsen

Redningsselskapet tilbakeviser i et brev til politiet grunnlaget for Datatilsynets anmeldelse.

Publisert 13.10.2005 11:16. Oppdatert 13.10.2005 15:13.
Av NTB/Robert Greiner

- Det er en meget stor belastning å være politianmeldt, sier president Magnus Stangeland i Redningsselskapet.
I det 12 sider lange brevet til politiet skriver advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, som representerer Redningsselskapet, at Redningsselskapet ikke har begått noen lovbrudd for å ha lest de ansattes e-post.

Det bes derfor om at saken henlegges som intet straffbart forhold, heter det i brevet.

- Vi ønsker sterkt at politiet prioriterer denne saken. For en veldedig organisasjon som Redningsselskapet er det en meget stor belastning å være politianmeldt, sier president Magnus Stangeland i Redningsselskapet til NTB.

Skaffe publisitet

I Redningsselskapets brev til politiet står det:

Datatilsynet har etter vårt syn bevisst utnyttet den publisitet de visste anmeldelsen ville få til å fronte sitt syn på hvilken adgang en arbeidsgiver har til å lese ansattes e-post.

- Vi registrerer at det er uenighet i denne saken. Datatilsynet har vurdert det som et nødvendig skritt å gå til anmeldelse. Redningsselskapets synspunkter er noe politiet må bringe med seg i sin etterforskning av saken, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet til NTB.

Redningsselskapet mener de kun har gjennomgått rundt 100 jobbrelaterte e-poster til 23 personer i selskapet.

Illojale ansatte

Datatilsynet peker i anmeldelsen at ledelsen i Redningsselskapet har søkt i e-posten til flere medarbeidere, uten å ha vurdert tilstrekkelig om innholdet var virksomhetsrelatert eller av privat karakter.

Redningsselskapet mener at det utelukkende har gjennomgått rundt 100 jobbrelaterte e-poster til 23 personer i selskapet.

Kun jobbrelatert e-post åpnet

- E-postene var jobbrelatert, mener selskapet, fordi de klart viste illojalitet overfor ledelsen og inneholdt drøftelser om hvordan ledere i selskapet skulle få på plass en ny ledelse.

Det var Redningsselskapets nå sykmeldte generalsekretær Monica Kristensen Solås som valgte å foreta e-postgjennomgangen på eget initiativ.

Det er også i hovedsak hun som på vegne av Redningsselskapet har foretatt de handlingene som medfører lovbrudd, skriver Datatilsynet i sin anmeldelse.

Uklar rettstilstand

Datatilsynet peker i sin rapport på at Redningsselskapets datainstruks er uklar med hensyns til selskapets adgang til å åpne virksomhetsrelatert og privat e-post og at instruksen åpner for en stor grad av skjønn.

Til dette påpeker Redningsselskapet i sitt brev til politiet at også loven på dette punktet åpner for en stor grad av skjønn og at det er en uklar rettstilstand på området.

Redningsselskapet viser til en kjennelse fra Høyesteretts kjæremålsutvalg fra 2002 hvor det går fram at det ikke finnes noen entydig definisjon av hva som er henholdsvis virksomhetsrelatert og privat e-post.

I kjennelsen har Høyesteretts kjæremålsutvalg lagt til grunn en langt videre forståelse av begrepet virksomhetsrelatert enn den Datatilsynet legger til grunn i sin tilsynsrapport, mener Redningsselskapet. (©NTB)

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no