skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Har mistet all tillit

Foto: NSSR
Foto: NSSR
Flertallet av de organiserte landansatte i Redningsselskapet har mistet all tillit til sentralstyret, de ansattes representanter inkludert, og krever full utskifting.

Publisert 02.12.2005 15:24.
SE OGSÅ:
ALT OM:
– Vårt primære mål er å uttrykke mistillit til Monica Kristensen Solås og hennes lederstil, sørge for at vi får bedriftsdemokratiet tilbake på plass, og at vi igjen får et felles mål å jobbe for, sier tillitsvalgt Knut Erik Carlstedt i fagforeningen Lederne til NTB.

Men Lederne, Selgerforbundet og NOFU-Kommunikasjonsforbundet, som organiserer flertallet av de landansatte, mener det ikke lenger er nok bare å skifte ut generalsekretæren for å rydde opp.

Frykter for omdømmet

– Det er best at hele styret faller. Vi trenger klare linjer og et samstemt styre. Dette går ut over selskapets omdømme og de ansatte, og kan kanskje til slutt gå ut over vår spisse ende, nemlig redningsskøytene. Og det ønsker jo ingen, sier Carlstedt.

Hovedtillitsvalgt Ingar Bie i NOFU sier styreleder Magnus Stangelands håndtering av situasjonen de siste dagene har vært tungen på vektskålen.

– Det er fortvilet at vi har en president som går ut og sier at han ikke er bekymret over at noen givere holder tilbake penger på grunn av bråket i selskapet. Vi kan ikke bli ledet av en president som kommer med slike utsagn, sier Bie.

Visepresidenten i sentralstyret, Hermod Larsen, er den eneste i styret som åpnet har sagt han stiller sin plass til disposisjon. Men fire andre styrerepresentanter, blant dem de to ansatterepresentantene, har gjort det klart at de ikke lenger har tillit til Stangeland.

– Alle må ut

En av de fire, Einar Haavik, sier han er blitt spurt av ansatteorganisasjoner både på sjø og land om han vil stille som Stangelands etterfølger.

– Jeg har sagt meg villig til å stille meg til disposisjon som president, sier Haavik til Bergens Tidende.

Men Bie gjør det klart at majoriteten av de landansatte vil ha helt nye styremedlemmer, fra andre steder enn de sentrale organene.

– Alle må ut. Det må ikke være slik at noen fra landsrådet skal inn i styret. Landsrådet har støttet generalsekretæren og sentralstyret hele veien, med noen få unntak. Landsrådet har blamert seg noe fryktelig, sier Bie.

De tre organisasjonene gjør det samtidig klart at de ikke lenger har tillit til de landansattes representant i sentralstyret, Olaug Tveit Pedersen fra Handel og Kontor.

– Taktisk spill

At Tveit Pedersen til nå har stått på Kristensen Solås side i striden i Redningsselskapet, har vært tungt å svelge. Bie mener Kristensen Solås bevisst ha knyttet enkeltpersoner til seg i et taktisk spill om makten i selskapet.

– Det er av det som er tragisk med å ha hatt Kristensen Solås som generalsekretær, at hun har ført en splitt og hersk-politikk, sier Bie.

De tre organisasjonene er samtidig godt fornøyde med den jobben som den innleide konstituerte generalsekretæren Kjell L. Brevik er i gang med.

Bruken av Brevik, som koster 210.000 kroner i måneden, er blitt sterkt kritisert av de sjøansatte i selskapet.

– Det har vært en svært merkbar forandring. Jeg synes det er ille at han er så dyr, men vi opplevde at han hadde gjort seg opp egne meninger, som vi kjenner oss igjen i, i løpet av få dager, sier Bie.

Hovedtillitsvalgt Anita Kjos i Selgerforbundet sier det er helt uakseptabelt at Kristensen Solås skal kunne komme tilbake.

– Hvis det skjer, tror jeg mange verken tør eller orker å være her, sier hun. (©NTB)

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no