skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 
Norske trålere fisker blåkveite ulovlig:

Fisker like utenfor norskekysten, oppgir den er tatt utafor England

NRK-Troms kjenner til at en rekke norske trålere fiske blåkveite ulovlig, utenfor norskekysten. Fiskere har overfor oss vist dokumenter, som viser at de deretter går til England og oppgir at blåkveita er fisket der.


Publisert 08.01.2001 09:00. Oppdatert 08.01.2001 10:17.

Hardt regulert

Blåkveite har lenge vært meget hardt regulert i norsk sone. Dette fordi forskere mener bestanden er svært utsatt, og periodevis har det vært totalforbud mot å fiske blåkveite.

NRK-Troms har i forbindelse med avsløringene av juks i norsk fiskerinæring hatt kontakt med en rekke fiskere, som beskriver hvordan det ulovlige fisket pågår.

"Hans" har seilt på en norsk tråler i flere år, han har ført notater som viser hvordan det hele foregår:
- "20.september - ligger utafor Lofoten, fisker BK (blåkveite - red.amnerkning) - godt fiske - Gråpus (kystvakta) langt unna. Totalt 835 kasser B.K. Steamet til Shetland - kastet trål - dårlig med BK - bare 30 kasser. Gikk til Ålesund leverte 865 kasser B.K".

"Hans" har ført fire slike turer i løpet av høsten, og sier til NRK at Blåkveita gav mannskapet på hans tråler over 50 000 kroner, rett i lomma. Hva rederne tjente, det vil ikke "Hans" spekulere i - men blåkveita er meget godt betalt.

Britisk kystvakt undrende

NRK kjenner til at den britiske kystvakta har stilt seg undrende til at norske trålere fisker mye blåkveite i britisk sektor, mens andre trålere nesten ikke får blåkveite i dette området.

Også ved Fiskeridirektoratets avdeling for overvåking og kontroll får vi bekreftet at det lenge har versert rykter om et omfattende ulovlig fiske etter blåkveite.

Norske myndigheter er så bekymret for blåkveitebestanden at all fiske etter denne artet er forbudt i norsk økonomisk sone. Bare båter under 28 meter har lov å fiske etter blåkveita, og kun ett par uker hvert år.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no