skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Høyesterettsdom om en uke

Høyesterett vil i løpet av en ukes tid avsi dom om straffeutmålingen for Jan Helge Andersen, som er dømt for voldtekt og drap i Baneheia i mai 2000.

Publisert 23.08.2002 08:33.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Forhandlingene ble avsluttet klokka 12 fredag, og retten trakk seg tilbake for å vurdere straffeutmålingen for Jan Helge Andersen. Det er ventet at dom blir avsagt om en uke, i verste fall om to-tre uker.

Andersens forsvarer Erling Lyngtveit la ned påstand om redusert straff for Andersen, mens aktor, førstestatsadvokat Edward Dahl, ba Høyesrett forkaste anken.

Også Viggo Kristiansen anket dommen inn for Høyesterett, men kjæremålsutvalget forkastet anken.

16 måneder siden første rettssak

Det har gått nøyaktig 16 måneder siden den første rettssaken etter drapene i Baneheia startet. Kristiansand byrett brukte seks uker på å dømme Viggo Kristiansen til 21 års fengsel og ti års sikring for voldtekt og drap på to små jenter - Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel for overgrep , og drap på ei av jentene.

Verdien av tilståelsen

Både aktorat og de dømte anket, og Agder lagmannsrett dømte Viggo Kristiansen til 21 års forvaring. Lagmannsretten mente Andersens handlinger i utgangspunktet kvalifiserte for 21 års fengsel. Men en ny bestemmelse i straffeloven sier retten skal ta tilståelser i betraktning, og lagmannsretten mente Andersens innrømmelser den dagen han og kameraten ble pågrepet har vært av stor betydning for oppklaring av drapssaken. Retten var uenig om hvor mye tilståelsen var verd, mindretallet ville ha 17 års fengsel, men flertallet avgjorde straffen til 19 år.

Avgjørelse innen tre uker

Det er ventet at denne uenigheten vil være hovedargumentet når høyesterettsadvokat Erling Lyngtveit i dag skal prosedere for Høyesterett. Landets øverste domstol må ta stilling til hvor mye strafferabatt en tilståelse skal gi. Deres avgjørelse kommer om én til tre uker.

Av Johanne Tunaal
Tilrettelagt for internett
av Gunnar Kleiberg




Siste saker:
Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no