skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
DRONNINGTUR: Dronning Sonja tar ofte med seg sin danske kollega dronning Margrethe på skiturer i norsk natur. Dette bildet er fra en tur i Nord-Norge for ti år siden. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix)
DRONNINGTUR: Dronning Sonja tar ofte med seg sin danske kollega dronning Margrethe på skiturer i norsk natur. Dette bildet er fra en tur i Nord-Norge for ti år siden. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix)

Dronning Sonja kåret til årets geit

Dronning Sonja blir lørdag utnevnt til årets fjellgeit for å profilere norsk natur på en måte som er ekte, troverdig og uten sidestykke.

Publisert 14.07.2005 17:27.
Dronningen avbryter ferien for å motta prisen Årets fjellgeit 2005 under Fjellfestivalen i Åndalsnes lørdag.

- Hennes aktive og entusiastiske bruk av norsk natur generelt, og fjellheimen i særdeleshet, men også hennes fine måte å formidle opplevelsene på, gjør dronningen til en verdig vinner, sier fungerende generalsekretær Anne Mari Aamelfot Hjelle i Den Norske Turistforening til NTB.

Veldig fortjent

Turist- og reiselivsnæringen er full av lovord om dronningens innsats, men også PR-bransjen lovpriser dronningen som Norges kanskje fremste ambassadør:

- Veldig fortjent. Hun har vært en flott ambassadør for den norske natur og fjellheim. Hun er veldig troverdig fordi hun viser ekte glede over norske fjell og natur, sier PR-guru Hans Geelmuyden i Geelmuyden.Kiese til NTB.

Selv nyter han sommeren på ei øy i Oslofjorden.

- Det er selvsagt helt umulig å si noe om hva hennes innsats betyr i kroner og øre for landet. Men det er klart at hun gjør Norge kjent på en særdeles positiv måte. Og kanskje har hennes innsats innenlands vært vel så betydningsfull. Hun har trolig bidratt til betydelig oppslutning om DNT i en tid da medlemmene sviktet, mener Geelmuyden.

Finnes ikke maken

Reiselivssjef Jens Fredrik von der Lippe i Trondheim aktivum har drevet PR for norsk reiseliv i 20 år. Han har aldri opplevd bedre respons enn de gangene dronningen holder åpningsforedrag.

ENGASJERENDE: Dronning Sonja åpnet tidligere i år en fotoutstilling i New York med egne bilder fra norsk natur. (Foto: Kristine Nyborg/Scanpix)
- Det finnes ingen som på en mer troverdig måte presenterer Norge som et herlig natur- og kulturland. Hun viser så tydelig at dette er selvopplevd, ikke noe hun bare står der og skryter av. Alt hun sier har hun full dekning for gjennom egne erfaringer. Det gjør inntrykk, sier von der Lippe.

Styrker Norge

Gjennom de seneste år har han vært med på gjentatte arrangementer i utlandet, der dronningen har deltatt og holdt innledningsforedrag om norsk natur og kultur. I oktober i fjor åpnet hun et reiselivsseminar med 50 av de viktigste turoperatørene i Asia til stede. I New York holdt hun foredrag og viste egne fotografier fra sine mange turer i fjellheimen.

- 40 minutter sto hun der og trollbandt alle 250 til stede. Hun forsterker Norges posisjon både som turistland og næringsliv. Også Trondheim har forsterket sin posisjon de senere år. Det hadde ikke vært mulig uten dronningen, sier von der Lippe med trøndersk ettertrykk.

God pedagog

Innovasjon Norge, der tidligere Norges Turistråd er med, har ved flere anledninger dratt nytte av dronning Sonjas innsats i utlandet.

- Hun har fortalt om Norge som ferieland, men også dokumentert at Norge også har annet å by på enn bare fjell og fjord. Det har gitt fokus på mange norske produkter og virksomheter, sier kommunikasjonsdirektør Per Arne Tuftin i Innovasjon Norge til NTB.

Mange utenlandske journalister har ifølge Tuftin åpenbart blitt inspirert til å skrive om Norge etter å ha hørt dronningens entusiastiske norgesomtale.

- Dronningen er en meget god pedagog. Hun får fram budskapet, både om natur, kultur og næringsliv, mener Tuftin, som er meget imponert over og glad for den måten kongeparet hver for seg og sammen stiller opp for Norge.

(NTB)

LENKER

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no