skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Brutalt drama i industrien

Sentralbanksjef Svein Gjedrem leverte i dag et massivt forsvar for sitt mandat og renteøkningen, da han møtte til industrikonferanse i Fellesforbundet.

Publisert 21.08.2002 20:05. Oppdatert 21.08.2002 20:59.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av politisk redaktør Bente E. Engesland

Finansminister Per Kristian Foss svarte at regjeringen ikke vil røre ved mandatet, selv om møbelgrunderen Jens Petter Ekornes presser på.

Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg ( t.v) og finansminister Per-Kristian Foss fra Høyre var blant innlederne. (Foto: Scanpix/Terje Bendiksby)
Arbeiderpartiet holder også fast, selv om Jens Stoltenberg er under enda sterkere press fra LO-sjefen Gerd Liv Valla som mener Gjedrem er fanatisk, og nestlederkandidat Trond Giske. Men det er feigt å gi Gjedrem skylden for den høye renten.

Det er faktisk et bredt politisk flertall som har gitt sentralbanksjefen makt og frihet i rentepolitikken. Politikerne bruker penger og Gjedrem har fått den upopulære jobben med å trekke pengene inn.

Så kan det sikkert være rom for visse tolkninger i mandatet. Det er også grunn til å tro at Svein Gjedrem tar innover seg signalene som kommer. Men fokuset bør rettes på hva politikerne selv kan gjøre for å få ned renten.

Politiske grep trengs

Ikke minst er dette viktig i lys av industrikonkurser som meldes på løpende bånd, og som var fokus for Fellesforbundets konferanse.

Vi kan komme til å oppleve et brutalt drama med utflagginger, konkurser - en avindustrialisering av Norge.

Det er ikke bare Jens Petter Ekornes som raser. Generaldirektør Eivind Reiten i Norsk Hydro tok også i dag et flengende oppgjør med politikerne. NHO varsler at 25.000 industriarbeidsplasser kan gå tapt.

Dramaet forsterkes av at IT-bransjen - som skulle være redningen for mange -nå også taper. IT-japper melder seg nå i køen på sosialkontoret.

Det er et akutt behov for politiske grep, som kan handle om alt fra avskrivningsregler for bedriftene til skatte-og avgiftspolitikken. Det haster - og offentlig sektor kan jo ikke være svaret alene. Alle kan ikke jobbe i barnehager eller på sykehus. Og ingen vil at Norge skal bli Kuwait - ene og alene avhengig av oljen.

Budsjettkampen avgjør

Den første store testen på politikernes vilje og evne til handling blir statsbudsjettet.

Spørsmålet blir om poltikerne klarer å disiplinere seg. Men det er mulig vi bare kan begynne å grue oss. Partiene har lansert mange og uforenlige løfter om skattelettelser, maks-priser på barnehager, massive satsering på andre områder. Fristelsen til å løse politiske konflikter med å pøse ut mer penger slår ofte til.

Statsbudsjettet avgjør om vi får enda et rentehopp i høst, og det er iallfall et ansvar politikerne ikke kan fraskrive seg.

(NRK)

LENKER
Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no