skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 

Georg Büchner - biografi

1813—37. Tysk forfatter og revolusjonær. Mest kjent for det ufullendte mesterverket Woyzeck.

Publisert 25.06.2001 09:27.
Georg Büchner ble født 17. oktober 1813 i Hertugdømmet Hesse-Darmstadt. Han gikk på privatskole og senere på Darmstadt Gymnasium.

Georgs far tjenestegjorde som lege for hertugen. Han likte ikke Georgs tidlige litterære eskapader, og oppmuntret gutten heller til en karriere som vitenskapsmann.

Politisk aktiv

Mens Büchner studerer zoologi og anatomi i Strasbourg kommer han i kontakt med byens radikale studentbevegelse. Samtidig forlover han seg i all hemmelighet med Minna Jaeglé, datteren til pastoren han leide rom hos.

Senere drar han tilbake til Hesse for å studere ved universitetet i Giessen. Her blir han angrepet av hjernehinnebetennelse, men overlever, og deltar i stiftelsen av det revolusjonære "Samfunnet for Menneskelige Rettigheter."

Sammen med den politiske agitatoren Weiding, skriver Büchner den illegale pamfletten "Der Hessische Landbote", som sider har blitt ansett som et av det tyske språkets fremste politiske skrift.

Büchner ble raskt utpekt som pamflettens forfatter, men mangel på bevis, samt hans selvsikre forsikringer om uskyld holdt ham unna pågripelse.

Han reiser hjem til Darmstadt, og i 1835, iløpet av fem uker, skriver han i all hemmelighet "Dantons død", en tragedie der den revolusjonære Danton utlegger sin skuffelse over den retningen den franske revolusjonen har fått.

Rømmer landet

I mars samme år, rømmer Büchner til Strasbourg for å unngå arrestasjon. Han kommer aldri tilbake til Tyskland og holder seg heretter unna all politisk aktivitet.

Som bidrag til en litterær konkurranse, skriver Büchner den romantiske komedien "Leonce og Lena". Stykket ble forøvrig sendt inn for sent, og ble returnert ulest til forfatteren.

Stykket er skrevet som en lettbent eventyr-aktig komedie, men er i virkeligheten en alvorlig undersøkelse av de sosiale og moralske begrensningene på menneskelig utfoldelse.

Samme år (1836) begynner Büchner trolig også arbeidet med det ufullførte mesterverket "Woyzeck". Stykket forteller om en slavisk soldat som blir forfulgt av sine prøyssiske overordnede, og tilslutt bestemmer seg for å drepe sin utro hustru og deretter seg selv.

Stykket er etter all sannsylighet basert på en sann hendelse, ettersom det finnes opptegnelser om en frisør ved navn Woyzeck som på 1820-tallet ble dømt til døden for mord. Etter Büchners død, ble stykket omgjort til opera av mordernisten Allan Berg.

Doktorgrad i filosofi

Büchner tar doktorgraden i filosofi ved universitetet i Zurich og fikk stilling som universitetslektor i naturvitenskap.

Blant hans litterære arbeider finner vi en ufullført roman "Lenz", to oversatte Victor Hugo-stykker, skuespillet Pietro Arentino (som ble ødelagt av Bücners forlovede på grunn av sin uortodokse fremstilling av kristne temaer), i tillegg til de tre bevarte stykkene.

Büchners karakterfilosofi står i grell kontrast til hans egen kortvarige kamp for anerkjennelse og litterær suksess i et Tyskland preget av 1830-årenes revolusjonære tordenskrall.

"Individet, " skrev han, "er flukt på en bølgetopp. Storhet er ren tilfeldighet. Geniets styrke er marionettespill - et barns kamp mot en jernhard lov."

Dør av tyfus

19. februar 1837 dør Georg Büchner av tyfus etter 17 dagers sykeleie. Han var 23 år gammel. Woyzeck var nesten fullført.

Det skulle gå nesten 60 år før et av stykkene hans hadde premiere for et tysk publikum (Leonce og Lena).

Büchners stykker har ikke bare overlevd, men også i økende grad blitt anerkjent som svært sentrale. I dag blir han ansett som en av forløperne til både naturalismen og ekspresjonismen innenfor europeisk dramatikk.


 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no