skillePodkasting dobbeltskille_slutt
medier_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Medier Sist oppdatert 18:31
 

Blair vingeklipper BBC

Tony Blair og hans regjering vil vingeklippe BBC. Selskapet skal i fremtiden overvåkes av to uavhengige styreorganer, foreslo kulturminister Tessa Jowell denne uken.

Publisert 05.03.2005 16:04.
Men samtidig som den tradisjonsrike, britiske rikskringkastingens selvråderett reduseres, får selskapet beholde retten til å kreve at seerne og lytterne skal betale lisensavgift.

Selskapet er dermed fortsatt sikret over 2 milliarder pund eller nærmere 25 milliarder kroner i årlige inntekter.

– Lisensavgiften nyter fortsatt bred offentlig støtte. Selv om det ikke er noen perfekt ordning, mener vi fortsatt at dette er den beste formen for finansieing av BBC, sa Jowell i Underhuset i London.

Ansett

British Broadcasting Corporation, som ble grunnlagt i 1922, er fortsatt en av verdens mest ansette kringkastingsstasjoner.

For vel ett år siden stormet det voldsomt rundt BBCs dekning av Irak-krigen, en strid som førte til at selskapets generaldirektør Greg Dyke måtte gå av. Også styreformann Gavyn Davies måtte gå av som følge av striden.

En av BBCs journalister hadde hevdet at den britiske regjeringen bevisst overdrev den militære trusselen fra Saddam Hussein, for å trekke Storbritannia inn i en krig mot Irak på USAs side. En uavhengig gransking ledet av dommeren Lord Hutton avviste senere dette.

Hvis man skal tro regjeringen, har den forestående dramatiske omorganiseringen av BBC ikke noe med Irak-striden å gjøre.

Tessa Jowell anklager i stedet BBC for å svikte sin forpliktelse til å drive folkeopplysning og kulturspredning, til fordel for en nærmest panisk iver etter å konkurrere med de kommersielle kanalene.

Fordummes?

Dermed utsettes lisensbetalerne for en fordummende suppe av reality-tv, såpeoperaer og matprogrammer der kjendiskokker konkurrerer med kjøkkenamatører.

Selskapet må også tåle kritikk for å ha satset for mye på internettunderholdning og andre prosjekter utenfor en almenkringkasters tradisjonelle kjerneområder.

Davies etterfølger som styreformann, Michael Grade, sier han godtar at BBCs organisasjonsform trenger endringer. Han beklager imidlertid at regjeringen ikke ventet med sitt utspill til man ser resultatene av de indre reformene selskapet har satt i verk.

BBC ble grunnlagt i 1922, og opparbeidet seg raskt et ry for grundighet og pålitelighet. Den britiske rikskringkastingen betraktes fortsatt som en av verdens mest pålitelige kilder til nyheter og bakgrunnsinformasjon.

(NTB)


 
10 SISTE NYHETER
5 SISTE KULTUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no