skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Sikkerhet USAs ansvar

FNs generalsekretær Kofi Annan sier at USA ikke kan skylde på FN for eventuelt dårlig vakthold rundt det bomberammede hovedkvarteret i Bagdad.

Publisert 21.08.2003 07:52.
ANGREPET: 24 mennesker ble drept av bilbomben mot FN-kontorene i Bagdad (Foto: AP/Scanpix).
Amerikanske kilder hevdet onsdag at FN avslo et tilbud fra amerikanerne om bistand i vaktholdet rundt FN-bygningen i Bagdad, fordi FN fryktet å provosere irakere med økt militært nærvær.

Dette blir avvist av Annan.

- Jeg leste det, og jeg må si at jeg ble overrasket. Den slags beslutning bør ikke bli overlatt til dem som trenger beskyttelse, sa Annan da han kom til New York onsdag kveld.

- Jeg vet ikke om FN har avslått et tilbud om beskyttelse. Men hvis det ble gjort, så var det feil og burde ikke blitt godtatt, sa Annan.

- Koalisjonen har gjort noen feil, og det kan vi ha gjort også, sa han.

Ny resolusjon?

Annan møter i dag USAs utenriksminister Colin Powell. De to skal blant annet diskutere muligheten for en ny FN-resolusjon, opplyste USAs FN-ambassadør John Negroponte på en pressekonferanse i går kveld.

USA ønsker at en ny FN-resolusjonen skal øke den internasjonale støtten til FN-operasjonen i Irak. Ifølge en tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet skal Bush-administrasjonen være villig til å øke FNs status og rolle i Irak, men kun dersom USA beholder den øverste kontrollen i landet.

Storbritannias utenriksminister Jack Straw sa i går at han vil foreslå et styrket FN-mandat, men han gikk ikke i detaljer om innholdet. Diplomater sier imidlertid at det er høyst usannsynlig at FN vil spille en større rolle når det gjelder sikkerheten i landet.

Frankrike og andre land har presset på for å få vedtatt et FN-mandat for styrker som kommer for å hjelpe de amerikanske og britiske okkupasjonsstyrkene, men det har både USA og Storbritannia tidligere avvist.

Trekker seg ut

Verdensbanken har stoppet arbeidet sitt i Irak på grunn av bekymring for sikkerhetssituasjonen etter terroraksjonen mot FNs hovedkvarter i Bagdad.

- Minst to av våre ansatte er fraktet til sykehus i Kuwait, sa Milverton til Reuters.

Også ansatte i Det internasjonale pengefondet (IMF) ble skadd i terroraksjonen, men IMF fortsetter arbeidet i den irakiske hovedstaden.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no